Ana içeriğe atla
Bu siteyi kullanarak,
Çerez Politikamızı
kabul etmektesiniz.
Bu siteyi kullanarak,
Çerez Politikamızı
kabul etmektesiniz.
Arama formu
Kur'an-i Kerim
Arama formu
Block title
Block content
Kur'an'a İman
Kur'an Oku
Videolar
Meâl
Tefsir
Kur'an Fihristi
Kur'an Elif-Ba'sı
Tecvid Dersleri
Kur'an Talimi
Soru ve Cevaplar
Makaleler
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategorisi:
Gönderi tarihi: 05-09-2017
0 kez okundu
Sitedeki Yazıları
Kur'an'daki emirler kaç yıl sonra (ne zaman) emredilmişler? Namaz, tesettür, alkol yasağı, oruç, hac, vb. emirler, Efendimiz (s.a.s.) peygamber olduğundan kaç yıl sonra Allah (c.c.) tarafından emredilmiş?
İçkili ortamlarda Kur'an okumanın bir sakıncası olur mu?
Bilgisayarda sesli okunan Kur'an-ı Kerimi dinlemekle hatim indirilmiş olur mu? Meal okuyarak hatim indirilir mi?
Kur'an'ın hükümlerinin tamamı günümüzde geçerli mi? Günümüzde de kadına mirasta yarı pay verilmesi doğru mu? Yoksa çağımızın şartlarına göre Kur'an yorumlanması uygun mudur?
“Biz onu mutlaka yakacağız, sonra darmadağın edip denizde savuracağız." (Taha, 97) ayetine göre, Altın buzağının eriyip yok olması ve küllerinin denize savrulması mümkün müdür?
Kur'an-ı Kerim ve ezanı güzel sesle okumanın fazileti nedir? Bunu teşvik edici bir hadis veya ayet var mı?..
Zümer Suresi 6. ayette geçen, anne karnındaki üç karanlık devre nedir; bilimsel açıklaması var mı?
Namaz kaç vakittir? Nur Suresi 58. ayette namazın üç vakit olduğu ifade edilmiyor mu? "Ey inananlar, emriniz altında çalışanlar ve sizden henüz erginliğe ermemiş olanlar üç kez izin almalıdırlar: Sabah namazından önce, öğle vaktinde dinlenmek için..."
“(Kurtuluş) ne sizin kuruntularınıza, ne de Ehl-i kitab’ın kuruntularına göre olacaktır” (Nisa 123) ayetinde geçen “siz” den maksat Müslümanlar mıdır?
Eski ilahi kitaplarda Allah'ın isimleri geçiyor muydu? Kur'an'dan önceki hak kitaplar hangi dilde inmiştir?.. Allah kelimesi ve diğer esmaü-i hüsnayı İslamdan önceki peygamberler ve ümmetleri biliyor muydu?..
Fatıma Mushafı nedir? Böyle bir şey var mıdır; varsa da bu nasıl mümkün olabilir?
Âl-i İmrân Sûresinin 191. ayetinde: "Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar..." geçtiği üzere, "yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar" kavramı neye işaret eder; sağ veya sol yan üzerine uzanmak mıdır,..
"Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tâğutu reddedip Allah'a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir." (Bakara, 2/256) Bu ayeti nasıl anlamalıyız?
"Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tâğutu reddedip Allah'a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir." (Bakara, 2/256) Bu ayeti nasıl anlamalıyız?
Meryem suresinin 71. ayeti kerimesinde cehennem için "içinizden oraya girmeyecek kimse kalmayacak" buyruluyor. Müminler dahi girecek mi?
Cebrail (as) sidretü'l-müntehâdan öteye geçemediği halde, Cenab-ı Allah ile nasıl görüşüp Kur'an-ı Kerim'i indirmiştir?..
Nahl Suresi 32. ayette: "(Onlar,) meleklerin, "Size selâm olsun. Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir." buyuruluyor. Burada "melekler" deniyor, can alan melek kaç tanedir?
Allah'a ve ahirete inanan ve salih amel işleyen Ehl-i kitap, Müslüman olmasalar da cennete girecekler midir? Bu konuda Beyyine suresini nasıl anlamalıyız?
Kur'an-ı Kerim okurken, duraklama (secavend) harflerine gelindiğinde nasıl davranmalıdır?
İslam'da / Kur'an'da on dokuz mucizesi diye bir şey var mıdır? On dokuz sayısını uğurlu veya uğursuz saymamız doğru mudur?
Nisa suresinin 127. ayetindeki yetim kadınlar, zayıf çocuklar ve yetimler aynı kişiler midir?
Kur'an-ı Kerim'in önemi nedir; tarifi / tanımı nasıldır?
"Eğer adaletli olamayacağınızdan endişe ederseniz bir tane alın veya cariyelerle yetinin" (Nisa 3) ayetinden adâlet hassasiyetinin, câriyeler için gösterilmediği sonucunu çıkarabilir miyiz?
Yasin suresinde, "Bir tek sesle onların hepsi huzurumuzda toplanır." deniliyor. Bunu nasıl anlamalıyız, nasıl oluyor?
Diğer ilahi kitapların tahriften korunmamasının sebebi nedir? İncil, Tevrat ve Zebur da Kur'an gibi Allah tarafından gönderilmiş ilahi kitaplar olduğuna göre, onlar neden korunmamış ve zamanımıza kadar tahrif edilerek gelmiştir?
Madem ki şahit getiremediler, onlar Allah katında yalancılardır (Nur 13), ayetine göre yalancı şahit getirselerdi, doğru mu söylemiş olacaklardı?
Kur'an-ı Kerim'deki tilavet secdesi gerektiren ayetler hangileridir?
Ali İmran suresinin 44. ayetinde konu edilen "Meryem´e kefil olmak için kalem atmak" ifadesini açıklar mısınız? Kefil olmak için kalem atıp tartışanlar kimlerdir?
Bakara suresi 79. ayette geçen "Elleriyle kitap yazıp, biraz para almak için: 'Bu Allah tarafındandır.' diyenlerin vah haline." ayetini açıklar mısınız?
Namaz kılanlardan değildik, yoksula yedirmezdik.. (Müddessir, 40-44) anlamındaki ayetleri nasıl anlamalıyız?
Rüku namazın bir rüknü ise neden Bakara Suresi 43. ayetinde namaz ile rüku ayrı ayrı zikredilmiştir?
Kur'an-ı Kerim'de küresel ısınmaya veya su sıkıntısına işaret eden, belirten ayetler var mı?
Ayetlerde geçen ses/sayha ile insanlara azabın yanında, günümüz ses ve görüntü nakil araçları karşısında esir hale gelişimize de işaretler var mıdır?
Gerçekten onlar düzen kuruyorlar. Ben de bir düzen kurmaktayım. Sen inkarcılara mehil ver; onlara mukabeleyi biraz geri bırak." (Tarık, 86/15-17) Bu ayetlerde neden kafirlere mühlet verilmektedir?
Kafirler, size apaçık düşmandırlar." (Nisa, 4/101) ayeti her devirde geçerli midir? Kafirlerle ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? Onlarla ticaret yapmak caiz midir?
Kur'an-ı Kerim'de Hz. Musa'dan çok bahsedilmesinin hikmeti nedir? Hz. Musa'nın Medyen'de karşılaştığı kızların babası Hz. Şuayb mıdır?
Neden her namazın sonunda Ayet-el Kürsi okunur?
"O gün her ümmeti, diz çökmüş görürsün. Her ümmet kendi kitabına çağrılır" (Casiye, 28) ayetine göre, hiçbir dini kabul etmeyen ateistler hangi kitaba çağrılacaklar?
Hud 71. ayette İbrahim’e İshak ve Yakub´un; İbrahim 39. ayette ise İsmail´in ve İshak´ın verildiği yazıyor. Burada bir çelişki mi var?
Kur'an-ı Kerim'deki ayetler Kur'an'daki sıraya göre mi nazil olmuştır? Namaz abdestten önce farz kılındığına göre, nasıl kılınmıştır?
Kur'an-ı Kerim ayetlerinin bir ksımının günümüzde uygulanamayacağı söylenmektedir. Bu konuda nasıl düşünmeliyiz?
Nisa 142. ayette münafıkların "Allah'ı pek az andıkları" belirtilmektedir. Bu ifade ile kastedilen mana nedir, Allah'ı anmak nasıl olmalıdır?
Kur'an-ı Kerim'de Orta Doğu'da gönderilen peygamberlerin isimlerinin geçmesi, Tevrat'tan kopya edildiğinin göstergesi değil mi? Kur'an'da her kavme peygamber gönderildiğinden bahsediliyor, neden sadece Orta Doğu bölgesine gönderilen peygamberlerden
Allah Teala şehitler için, "Onlara ölü demeyin, çünkü onlar ölü değildir." diyor. Başka bir ayette ise, "Her nefis ölümü tadacaktır." diye bizlere bildiriyor. Acaba şehitler için hüküm nedir?
Al-i İmran suresi 199. ayetteki gibi, Ehl-i Kitabı (Yahudi ve Hristiyanları) öven başka ayet var mıdır?
Nur Suresi 2. ayette geçen "zina edenlere yüz değnek vurulması" insan haklarına aykırı değil mi?
“Şüphesiz bu adam usta bir sihirbazdır” sözünün, A’raf Suresi’nde Firavun’a; Şuara Suresi’nde Firavun’un danışmanlarına izafe edilmesinin bir çelişki olduğu iddiasına ne dersiniz?
Enfal Suresi 25. ayette "Sadece içinizden zulmedenlere erişmekle kalmayacak olan bir azaptan sakının ve bilin ki Allah azabı çetin olandır." diyor. Yani bu ayete göre Allah zulmetmeyenlere de mi azap edecek?
Kur'an-ı Kerim insanlara ve cinlere (gelen) hitap eden bir kutsal kitaptır. Neden çoğunluğu insanlara hitap ediyor? Bunun bir hikmeti var mıdır?
Nisa suresi 147. ayeti kerimede, "İman edip şükrederseniz, Allah size neden azap etsin." buyuruluyor. Bu ayeti açıklar mısınız? Bu şükrü yerine getirebilmek için neler yapılmalı?
Ayetler, insanoğluna bir lütuf mudur? Kuranda, "Bize bir müjdeci uyarıcı gelmedi demeyesiniz diye ayetlerimizi böyle açıklıyoruz" gibi ayetler var. İyi ama bu bir lutuf mudur?
Evrenin sonunun, Kur'an'ın dediği gibi big crunch (büyük büzülme çöküş) şeklinde olacağını söyleyenler var. Kur'an, "evrenin sahifelerini tomar rulo şeklinde dürer" diyerek neden böyle bir örnek vermiştir?
Yusuf Suresi 87. ayette Allah'ın rahmetinden ancak kafirlerin ümitlerini keseceği bildirilmiştir. Kafirler Allah'a inanmadıkları halde nasıl Allah'ın rahmetinden ümit kesiyorlar?
Üsve-i Hasene nedir ? Kısaca bilgi verir misiniz?
Bir mealde, "Lâ temuddenne ayneyke ilâ mâ metta’nâ bihî ezvâcen minhum" (Hicr 88) ayetini “onların zevcelerine göz dikme" gibi çevirmişler. Buradaki ezvacen, gerçekten müşriklerin eşleri midir? Ayette geçen "gözünün dikme" ne demektir?
"Muhakkak ki muttakîler cennetlerde ve ırmakların başındadırlar. Doğruluk makamında güçlü bir hükümdarın katındadırlar" (Kamer 54; 54-55) Ayetlerin manasını açıklar mısınız?
Hz.Meryem´in “keşke bu iş başıma gelmeden öleydim, adı sanı unutulup gitmiş biri olaydım” (Meryem 19/23) demesi kaderi tenkit etmek değil midir?
Allah bir başakta yüz tane olacağını bildiriyor. (Bakara, 2/261) Bir tane başakta 100 tane bulunur mu?
Tekvir suresinin 1. ayetinde kıyamet zamanı güneşin dürüleceğinden bahseder. Oysaki astronomi bilgilerinde bilim adamları güneşin ölümü geldiği zaman açılıp genişleyip bir kırmızı deve dönüşeceğini söylerler. Bu bir çelişki değil mi?
Maide Suresi 77. Ayette geçen “Ey kitap ehli! Dininizde haksız yere aşırı gitmeyin.” ile ne demek isteniyor?
Abese suresinin 15-16. ayetlerinde "erdemli katipler"in Kuran'ı yazmasından mı bahsedilmektedir? Ayetlerde kastedilen mana nedir?
Kur'an mucizelerini göstererek insanları imana ve İslama davet etmek günah mıdır? Mesela 1.400 yıl önceden dünyanın yuvarlak olduğunu, evrenin genişlediğini ve o günde belirlenemeyen, şu an bulunan böyle ilmi deliller Kur'an'da 1400 yıl önceden vardı.
Alak suresi 15 ve 16. ayetlerde geçen nasiye/perçemle ilgili bir mucize olabilir mi? Hareketlerimizi beyin bölümünden yönlendirdiğimiz, ayetin de buna işaret ettiği doğru olabilir mi?
Allah´ın birliği için bazı ayetlerde "vahid", ihlas suresinde ise "ehad" kelimesi geçmektedir. Bu ayrımın hikmeti nedir? Bu iki kelimenin anlam farkı nedir?
Duhan Suresi, 28. ayette geçen "Biz onları başka bir kavme miras verdik" ifadesiyle hangi kavim kastedilmiştir?
Bakara 41. ayette geçen "Ona inanmayanların birincisi olmayın" sözlerini nasıl anlamalıyız? Onlardan önce müşrik Araplar inkâr etmiş olduğu halde, onlar nasıl onu ilk inkâr edenler olarak gösteriliyor?
“Şüphesiz ben ve peygamberlerim galip geleceğiz” (Mücadele/21) ayetine göre, Hz. Zekeriya Peygamberin şehit edilmesi nasıl açıklanabilir? Bu çelişkiyi nasıl anlamalıyız?
Nahl Suresinin 66. ayetinde, sütün kan ve fışkı arasından çıktığı, ifade edilmektedir. Bu ayeti açıklar mısınız?
Zariyat suresi, 7. ve 8. ayetlerde göklerdeki hareli (kıvrım kıvrım) yollara yemin edilmektedir. Hareli yollar ne demektir?
Kaf Suresinin 6. ayetinde geçen "gökte hiç bir çatlak bulunmaması" nasıl anlaşılmalıdır?
Peygamberimizin Kur'an-ı Kerim'i Tevrat ve İncil'den faydalanarak yazdığını iddia edenlere nasıl cevap vermeliyiz?
Yusuf Suresi 100. ayette geçen Hz. Yusuf'a yapılan secdenin mahiyeti nedir?
Bilinen en eski Kur'an-ı Kerim nerededir ve kaç seneliktir?
Allah'tan başka her şeyin helak olması ne demektir? "Allah'dan başka bir ilaha ibâdet etme. Ondan başka ilâh yoktur. Ondan başka her şey helak olacaktır. Hüküm ancak onundur ve hep ona döndürüleceksiniz." (Kasas, 28/88) ayetini açıklar mısınız?
"Ne yerde, ne de gökte zerre ağırlığınca hiçbir varlık Rabbinizden uzak (ve örtülü) kalmaz. Bundan daha küçüğü de, daha büyüğü de yok ki, o açık kitapta (yazılı) olmasın." (Yunus, 61) Bu ayette atom altı parçacıklara mı işaret edilmiştir?
Kur’an’da bebeğin üç karanlık içinde olduğu ve iki tam yıl emzirilmesi gerektiği bilgisi, bilimsel verilerin beş karanlık içinde ve üç yıl emzirilmesi gerçekleriyle çelişmiyor mu?
"Şüphesiz ki iman ettikten sonra inkâr eden sonra da inkârda ileri gidenlerin tövbeleri asla kabul edilmeyecektir. İşte sapıklar onlardır." (Ali İmran, 3/90) ayetini açıklar mısınız?
Vahiy meleği Cebrail'den başka melekler de vahiy getirmiş midir? Peygamber Efendimiz (s.a.v)'e Cebrail (as)'in dışında da İsrafil (as) vahiy getirmiş midir?
Kuran-ı Kerim'de Allah, neden çok defa "Ben Rahimim, ben Kerimim" yerine "Allah Rahimdir, Allah Kerimdir" diyor?
"Vakıa süresini okuyan fakirlik görmez." hadis-i şerifi var. Acaba bu niyetle okumak ihlasa uygun mu? Bu surede kastedilen fakirlik maddi fakirlik mi yoksa manevi veya her ikisi de mi?
“İçinizden hayra çağıran bir cemaat/topluluk bulunsun” (Al-i İmran 104) ayeti ne zaman, neye veya hangi duruma göre inmiştir?
Tevbe suresinin son iki ayetinin Kur'an-ı Kerim'e sonradan eklendiği söyleniyor. Neye dayanarak böyle bir şey söylüyorlar?
İsra suresi 58. ayetini açıklar mısınız? "Hiç bir şehir yoktur ki kıyamet gününden önce Biz orayı imha etmeyelim veya şiddetli bir azaba uğratmayalım. Bu, kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılıdır."
Kur’an’da, Hinduizm ve Budizm ile ilgili bilgi olmadığı halde, Yahudilerle ilgili “ahid alınması, alemlere üstün kılınması, gökten kudret helvası yağması ve bir çok peygamber gönderilmesi” nasıl açıklanabilir?
Tahrim suresinin ilk beş ayeti kimler hakkında ve niçin inmiştir? Hz. Ayşe ve Hz. Hafsa hakkında indiğini iddia ediyorlar, doğru mu?
"Çünkü ben, size O'nun katından (gelmiş) açık bir uyarıcıyım..." deniliyor. Ayette kastedilen uyarıcı kim?
Hud suresi 107. ve 108. ayette cennet ve cehennem ehlinden bahsederken "Rabbinin dilemesi başka." ifadesiyle ne anlatılmak istenilmiştir?
“Edindikleri ilâhlar kendilerine yardım etseydi ya! Hayır, onları bırakıp gittiler.” (Ahkaf, 28) ayetine göre cansız ilahlar nasıl onları bırakıp uzaklaşıyor? Bir de putların ahirette diriltilmesini anlatır mısınız?
Kur'an'ı hatmettikten sonra tilavet secdelerinin hepsini birden yapsam olur mu?
Kur'an-ı Kerim'de peygamber kıssalarını tekrar edilmesi ve Hz. Musa'nın çok zikredilmesinin hikmeti nedir?
Nur suresi 35. ayetteki "Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fânûs” nedir? “Doğuda ve batıda olmayan zeytin ağacı” nerededir? Ağacın yağına ateş değmese bile nasıl ışık saçmaktadır?
Duyguların beynin fonksiyonu olduğu halde Kur’an’da kalbe atfedilmesinin, hadiste “insandaki et parçası düzelirse beden düzelir” denilmesinin o zamanki Arap bilgisini yansıttığı iddiasına ne dersiniz?
Kur'an-ı Kerim Arapça indirilmiştir. Ancak Kur'an'da İbranice, Farsça, Süryanice, Yunanca, Kıptice kelimelerin olduğundan bahsediliyor. Buna nasıl açıklık getirilir?
“Biz, en yakın göğü kandillerle donattık” (Mülk 5) ayetinde en yakın göğün yıldızlarla kaplı olduğu söylenmektedir. Oysa bize en yakın yıldız bile milyonlarca kilometre uzaklıkta değil midir?
Kafirler için mühlet verilmesi ne demektir, niçin veriliyor? Al-i İmran Suresi 178. ayette: "Kâfirler, kendilerine mühlet vermemizin, şahısları için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Biz onlara bu mühleti, ancak günahlarını artırsınlar diye veriyoruz..."
Kur'an-ı Kerim'in hedefi ve ana düşüncesi nedir? Kur'an nasıl bir kitaptır?
Ahkaf suresinin 15 . ayetine göre 40 yaşına kadar kimsenin sorumlu olmadığı, işlediği günahlardan hesaba çekilmeyeceği iddiası doğru mudur?
Furkan suresinin 45. ve 46. ayetlerinde bahsi geçen "gölgenin biz"e çekilmesi" ile ne ifade edilmektedir? Biz ifadesi Allah’ı ifade ediyorsa Allah gölgeyi kendisine mi çekmektedir?
Kur'an'da, güneşin dünya etrafında doğup batmasıyla ilgili ayetler var. Aslında güneş dünya etrafında değil de, dünya güneş etrafında dönüyor. Bu durumun hikmeti nedir?
Bir ayette “Cehennemde dikenden başka yiyecekleri yoktur” (Ğasiye, 6) denildiği halde başka bir ayette “yiyeceği zakkum ağacıdır” (Duhan 43 -46) denilmesi bir çelişki değil midir?
"Yüzükoyun sürünen mi, yoksa doğru yolda düpedüz yürüyen mi daha doğru yoldadır?" (Mûlk 67/22) ayetini açıklar mısınız?
"Düşünüp ibret alırsınız diye her şeyden çiftler yarattık." (Zariyat, 51/49) ayetine göre atom, bakteri, virüs, salyangozun da çifti var mıdır?
Kur'an-ı Kerim neden birden inmedi de ayet ayet yirmi üç senede inmiştir?
Hz. Peygamberin Kur’an’daki astronomi bilgilerini Batlamyus’tan aldığı ve diğer peygamberlerin hayatı ile ilgili konuları ise Tevrat’tan aktardığı iddialarına ne dersiniz?
Savaş esiri olarak aldığınız cariyeler müstesna evli kadınlar da size haram kılındı. (Nisa 4/24) Bu ayet nazil olmadan önce evli kadınlarla başka erkekler evlenebiliyor muydu?
Zümer 10 ve Bakara 97 ayetlerinde dikkat edilirse “de ki” sözcüğüne gerek yoktur ama kullanılmıştır. Zümer 10’da “de ki” sözcüğü olduğunda Muhammedin Müslümanlara “kullarım” diye seslendiği anlaşılmaktadır?
Her ümmetin bir peygamberi vardır. (Yunus 47) ayeti göre her millete bir peygamber gönderildiğine göre, fetret devrinde ümmetlere peygamberlerin gelmemesi bir çelişki olmaz mı?
Biz her ümmet için uygulayacağı bir ibadet yolu verdik. O halde din işinde seninle asla çekişmesinler. (Hac 22/67) Bu ayete göre her ümmete farklı ibadetler mi takdir edilmiştir?
Vahiy nedir? Vahyin mahiyeti ve çeşitleri nelerdir? Kur'an'da vahyin çeşitleri geçmekte midir?
“Derileri yanıp döküldükçe, azabı tatmaları için onların derilerini yenileyeceğiz” (Nisa/56), “Ebedî kalmak üzere cehennem ateşindedirler” (Beyyine/6), “Alevli cehennem hazırladık” gibi ayetlere –haşa- Allah’a sadist diyorlar.
Hicr suresinin 71. ayetine göre, Lut (as) kızlarını kimlere teklif etmiştir? Eşcinsel ilişkilerde bulunan toplumuna mı? Eğer öyle ise, Lut´un kızlarının sayısı toplumundaki eşcinsel erkeklerin sayısına eşit miydi?
Kur'an hafızların şefaat hakkı var mıdır? Hafızların, Kur'an ile amel ettikleri takdirde, kaç kişiye şefaat hakkı vardır? Bu kişilerin akraba olması şart mıdır?
Neml suresinin 88. ayetinde dağların yürütüldüğü anlatılırken başka ayetlerde sabit olduğu ve sadece kıyamet günü yürütüleceği bildirilmiştir. Bu konuya açıklık getirir misiniz?
Yeryüzün dümdüz yayılıp uzatıldığına dair ayetlerin olması(Hicr 19, Kaf 7, Gaşiye 17-20), Kuran’da dünyanın düz olduğuna dair hiçbir ayet yoktur düşüncesine gölge düşürmez mi?
Kur'an-ı Kerim'i güzel okuduğu zaman, kendisini dinlemek için gökten meleklerin indiği sahabenin ismi nedir?
Bakara suresinin 210. ayetinde geçen "Allah ve melekler beyaz buluttan gölgeler içinde gelsin" ifadesi ne anlama gelmektedir?
Bedeviler ganimet almadan savaşmayınca, Peygamber savaşlarda asker kaybetmeyi göze almayıp ayeti yürürlükten kaldırıp farklı ayet yazdırdı? Kuran 23 yıl boyunca gelişen olaylara göre yazılmış ve daha sonra değiştirilmiş bir kitap?
"Sen dağları görürsün de, yerinde durur sanırsın. Oysa onlar bulutun yürümesi gibi yürümektedirler." (Neml, 27/88) ayetini açıklar mısınız?
Kıyamet günü Kur'an-ı Kerim silinecek mi?
Kur´an ve rivayetlerde ifade özgürlüğüne işaret eden belgeler var mıdır? Muhammed´in kendisini eleştiren kişileri öldür(t)mesi ifade özgürlüğüne aykırı değil midir?
Ahzab 36’da Allah ile Peygamber kararları ortak alıyorlar anlamı çıkıyor, hükmü veren Allah ise, peygamberin adı neden geçiyor?
Zariyat Suresinin 47. ayetinde, evren genişlemekte olduğu mu bildirilmiştir?
Kur´an´da bir kaç yerde geçen "melekler ve ruh" ifadesindeki Ruh nedir ya da kimdir? Cebrail olduğu iddia ediliyor. Öyle ise, Cebrail bir melek değil midir?
Talak suresinin 12. ayetinde geçen "emrin bunlar (yer-gök) arasından inip durması" ne demektir?
Kuran-ı Kerim'de Hz. Muhammed (a.s.m)'in şahsı ve ailesi ile ilgili ayetlerin olması Kuran'ın evrensellik yönüne ters değil midir? Hz. Peygamberin evinde uzun oturulması, hanımlarının müminlerin annesi olması gibi ayetlerin hikmeti nedir?
Tahrim suresinin 12. ayetinde Rabbin sözleri ve kitablarının ayrı ayrı anılmasının nedeni nedir? Sözler ve kitablar farklı şeyler midir?
Allah Kur'an'da, "Ahsenü'l-Hâlikîn = Yaratanların en güzeli" demektedir. Sanki başka yaratan yaratıcılar varmış da onların arasından bu işi en güzel yapan ALLAH'mış gibi bir mana çıkıyor?
Mücadele suresinin 12 ve 13. ayetlerinde bahsi geçen Elçi ile gizli konuşmadan önce sadaka vermenin hikmeti nedir? Bu ayetler günümüz insanları için ne ifade etmektedir?
Bazı ayetler indiği zamanı ilgilendiriyormuş gibi görünüp sanki günümüzde o ayetin kullanılmasına lüzum yokmuş gibi algılanmaktadır. Örneğin Efendimizin eşleriyle nikah mümkün değil iken acaba bu tür ayetlerin hikmeti nedir?
"Biz göğe dokunduk, onu kuvvetli bekçiler ve alevlerle dolu bulduk, doğrusu biz göğün bazı yerlerinde dinlemek için otururduk” (Cin, 8-9) ayetlerinde geçen alevler ve oturulacak yerlerden maksat nedir?
Necm suresinin 9. ayetinde geçen "veya" ifadesine göre; Allah tahmin mi yürütmektedir, Allah kesin bilgiye sahip değil midir?
"Biz gece ve gündüzü iki Ayet kıldık ve gece âyetini sildik" (İsra 17/12) ayeti, çok önemli bir bilimsel gerçek olan ayın bir zamanlar güneş gibi olduğuna kanıt olur mu? Gece ayetini sildik, ifadesi nasıl anlaşılmalıdır?
Maide suresi 69. ayeti açıklayabilir misiniz? "İman edenler ile Yahudiler, Sâbiîler ve Hristiyanlardan Allah'a ve ahiret gününe (gerçekten) inanıp iyi amel işleyenler üzerine asla korku yoktur; onlar üzülecek de değillerdir."
“Kur´an, senin için de, kavmin için de bir öğüttür ve siz ondan sorguya çekileceksiniz. (Zuhruf 44) ayetinin sadece peygamberimizin kavmine hitap ediyor olması evrenselliğe aykırı olmaz mı?
“Biz Kur’an’ı sana her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik” (Nahl, 89) ayetinden ne anlamamız gerekiyor. Her şeyin ayrıntılarıyla anlatılması mı, yoksa Kur´an da her şeyin olduğu mu?
Bir de şöyle demekteler: “Dünya hayatımızdan başka hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız. Bizi ancak zaman yok eder.” (Casiye, 24) Ayette geçen "zamanın yok etmesi" ifadesi ne anlama gelmektedir?
Ayette “O, insana kalemle yazmayı öğretti” deniyor ama okula gittiğimizde öğretmenler öğretmiyor mu, bunun arasındakı ilişkiyi veya farkı anlatabilir misiniz?
Kur'an'ın ilk yazılmış nüshaları neden ortadan kaldırıldı? Kur'an'ın aslı yakıldı mı?
“İnsanlardan kimi, Allah hakkında bilgisi olmaksızın tartışır durur ve her azgın-kaypak şeytanın peşine düşer.” (Hac, 22/3) ayetine göre Allah hakkında biriyle tartışırsak bizi yoldan mı çıkarır?
Ahzab Suresi 33. ayet: "Evlerinizde oturun, eski cahiliye âdetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın. (...) Ey Ehl-i Beyt Allah sizden kötülüğü gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor." Bu ayet ile, onların günahlardan temizlendiğini mi anlamalıyız?
Kur'an-ı Kerim ilk indiği günden beri mi tecvidli okunmaktadır, yoksa tecvid ilmi sonradan mı ortaya çıkmıştır?
“.. bir kesimi faydalandırdığımız dünya hayatının çekiciliğine gözlerini dikme.” (Taha, 20/131) anlamındaki ayete göre, faydalanan kesim rabbimizin nimeti değil midir?
Kiminiz kiminize düşman olarak, hepiniz oradan inin. (Taha, 20/123) ayetine göre şeytanin da cennette olduğu anlaşılmıyor mu? Hani şeytan daha önce cennetten kovulmuştu?
"Hem kendilerine binesiniz, hem de zinet olsun diye atları, katırları, ve merkepleri yarattı. Ve şu anda bilemeyeceğiniz daha nice şeyler yaratacak." (Nahl, 16/8) Ayette, "bilemeyeceğiniz nice şeyler" ifadesi ile kastedilen uçak, tren gibi vasıtalar m
Kuranda edebi mükemmelliğin olmadığı hatta -haşa- tam tersine kötü olduğu iddiasına ne cevap verilir?
Yemyeşil ağaçtan sizin için ateş çıkaran O'dur; işte ondan yakıp durmaktasınız. (Yasin, 36/80) Bu ayete göre "yemyeşil ağaçtan ateş çıkması" meselesini nasıl anlamalıyız?
Ahzab Suresi’nin, Bakara Suresi kadar uzun olduğu rivayeti doğru mudur? Doğruysa nasıl anlamalıyız?
Ankebut Suresi 47. ayetinde geçen "Bunlardan da ona iman eden nice kimseler vardır" ifadesinden kimler kastedilmektedir?
Haşa sizin Rabbiniz Kutupları unutmuş mu da Kur’an’da bahsetmiyor, diyenlere ne demeliyim?
Ala suresinin 6. ayetinde Rabbimiz, Peygamber Efendimize Kur’an’ı unutturmuyacağız diyor, ama siyer kaynaklarında Efendimiz’in bir gün namaz kıldırırken bir ayeti unuttuğu bildiriliyor?
Ayetlerde takdim ve tehir ne demektir, ayrıca Kuran dan istinbat edilen ilimler ne demektir?
Kur´an âyetlerinin en kesin delillerle desteklendiği, güzelce açıklandığı, bundan maksadın da başkasına kul olmamak, ibadet etmemek olduğu bildirilirken ve Kur’an’da her şey apaçıkken neden Kur’an’ı anlamak için tefsir kitapları okunur?
Bazı alimler, Allah insanlara sebepsiz sonsuz azap yapsa bu zulüm sayılmaz demişler. Ne olursa olsun hiçbir şey zulüm sayılmıyorsa, Allah kullarına asla zulmetmez gibi ayetler nasıl açıklanır?
"Atın cehenneme, her nankör, inatçı kâfiri: hayra mani olan, haddi aşıp azan, şüpheye dalanı! (Hud, 50/24-27) ayetlerini açıklar mısınız? Şüpheye dalmak, şeytandan gelen vesveseleri mi kapsıyor?
Bir ayette, Allah’a ortak koşanların, ortak koştukları şeyler kendileri eleyhine şahidlik ederek “siz yalancısınız” diyecekleri, başka bir ayette ise, ortak koştuklarının cevap vermeyecekleri nasıl açıklanabilir?
Araf 148. Ayette, altın buzağının böğürmesinden bahsediliyor, fakat bir heykel nasıl böğürebilir?
İsra suresi 1. ayette "kendisine bir takım ayetler gösterelim diye" denirken hangi ayetler anlatılmak istenmiştir?
"Ey mutmain (tatmin olmuş) nefis! Razı olmuş ve rızaya ermiş olarak dön Rabbine!" (Fecr 27-28) ayetlerinde geçen Allah´tan razı olmaktan maksat nedir? Bizim Allah´tan razı olmamız haddimizi aşmak değil midir?
Ahzab suresi, 53. ayetinde belirtildiği üzere; Peygamberimiz'in (s.a.) eşlerinin evlenmeleri neden yasaklanmıştır?
Taha suresi, 133. ayette geçen "önceki sahifelerde geçen belgeler deliller" hangi anlamda kullanılmıştır?
En´am Suresi 2. ayette "... size bir ecel, bir ömür süresi tayin edendir. Bir de O'nun nezdinde muayyen bir ecel vardır. Sonra, bir de kalkmış şüphe ediyorsunuz!" Ecel hakkında şüphe edenler var mı?
“Hakkında bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme.” Ankebut, 8) ayetine göre, hakkında bilgisi olmayan bir şey ne demektir ve nasıl ortak koşulur? Buna bir örnek verir misiniz?
Tevbe suresi 30. ayette geçen Yahudi ve Hristiyanların geçmişte sapmış kimselere benzeyerek Allah'a çocuk isnad etmelerini açıklar mısınız? Bu inanışta olanlar kimlerdir?
Mülk suresinin 5. ayetine göre yıldızlar en yakın gökte sanılıyor. Oysaki ışığı dünyamıza ulaşmamış uzaklıkta yıldızlar da var. Bu bağlamda ayeti açıklar mısınız?
Kur'an'da bahsi geçen "şüphe" ve "mutmain olamama" aynı şey midir? Değilse aralarındaki fark nedir?
Kur’an’da, Hz. Musa´nın Allah´ın sözlerini barındıran levhaları yere fırlattığı yazıyor. (Araf, 150) Bu, Allah´a karşı bir saygısızlık değil midir? Bu, Kur´an´ın da yere fırlatılabileceği anlamına mı gelir?
“Yer, gökleri ve arasındakileri altı günde yaratan” (Secde 4) ayetinde geçen “Yer ve gök arasındakiler”den kasıt nedir? Hayvanlar ile bitkiler midir?
"Ey imân edenler! Allah'dan korkup sakının; O'nun Peygamberine inanın ki, size rahmetinden iki pay versin..." (Hadid,28) Bu ayette neden hem "ey iman edenler" diyor, hem de "Peygambere inanın" diyor?
Kur'an'da "ehli kitap" ifadesi sadece yahudi ve hristiyanlar için mi kullanılmıştır? Müslümanlar da bir kitaba bağlı olduklarına göre onlar da ehli kitab sayılmazlar mı?
Kur'an'da bahsedilen kalb hastalığı nedir?
Bakara Suresi 36. ayette Hz. Adem'in cennetten çıkarılması anlatılıyor, 37. ayette tevbe edişi ve tevbesinin kabul olduğu söyleniyor ancak 38. ayette tekrar Hz. Adem´in cennetten kovulduğundan bahsediliyor. Ayetler arasında kopukluk yok mudur?
Maide suresi 119. ayeti kendinden önceki ve sonraki ayetlerle değerlendirdiğimizde Hristiyanların da Cennete gireceği sonucu çıkmamakta mıdır?
Nisa Suresi 1. ayette "ve halaga minhâ zevcehâ" denilmektedir. Burada Hz. Adem'e atıf yapılıyorsa neden müennes zamir (dişil zamir) kullanılmıştır? Tefsiri Hz. Adem´den Hz. Havva yaratıldı biçiminde yorumlayanlar, bu dişil zamiri nasıl açıklamaktadırla
Mu´min Suresi 38. ayetinde Firavun´un kavminden iman eden bir kişi, Musa ve Harun varken neden kendisinin takip edilmesini istiyor? Neden Musa ve Harun´a değil de kendisine ittibaya çağrıyor? Kimdir bu kişi?
"Orada (cennette) istedikleri her şey onlarındır, üstelik katımızda fazlası da vardır." (Kaf Suresi, 35) Ayete göre cennet sınırlı mı, neden katımızda fazlası da var buyuruluyor?
“Görmüyor musunuz, Allah yedi göğü nasıl uyumlu yaratmıştır!“ ayetine, atmosferin yedi katı varsa güneşle ay bunların içinde değil, evrenin yedi tabakası kasd ediliyorsa insan bunları göremez, itirazına nasıl cevap verirsiniz?
Furkan suresi 20. ayette "Bir kısmınızı bir kısmınıza deneme ve sınav vesilesi kıldık" buyurulmaktadır. Bu ayette kastedilen mana nedir?
Kur’an, “Allah yıldırımı istediğine çarptırır” (Ra’d, 13/13) diyor. O zaman camilere boşuna paratoner takılmasın, Allah kendi evini vurur mu?
“Tevrat ellerinde iken seni hakem mi tayin ediyorlar? (Maide,5/43), “Mûsâ’nın insanlara bir nûr ve rehber olmak üzere getirdiği” (Enam,6/91), “Mûsâ! Ben seni insanlar arasından seçtim” (Araf,7/144) ayetleri Tevrat’ın evrensel olduğunu göstermez mi?
Bakara 36, 37 ve 38’de olduğu gibi, Kur’an ayetleri arasında neden konu bütünlüğü hiç yok, bir konudan tamamen farklı bir konuya bir anda geçiliyor?
Bir ayette gök üstünüze düşmesin diye biz onu havada tutuyoruz deniyor. Gök nasıl üstümüze düşebilir?
Ali İmran 111’de ehlikitap savaşırsa dönüp kaçacakları, 112’de ehlikitaba miskinlik damgası vurulduğu söylenir. Bunun günümüzle uyuşmadığı açık değil mi?
Bakara suresi 54. ayette geçen “nefislerinizi öldürün” ayetine, bazı tefsirlerde “kendinizi öldürün” diye mana verilmiş, böyle bir şey olabilir mi? Ayrıca nefsi islâh etmek anlamı asılsız mıdır?
"Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını ben okuyup açıklayayım: O’na hiçbir şeyi ortak yapmayın, anneye babaya iyi davranın..."(En'am 6/151) Ayetin akışında zahiri bir zıtlık mı bulunmaktadır?
Cansız varlıkların ve hayvanların ahiret hayatları var mıdır? Bu konu ile ilgili ayetleri paylaşabilir misiniz? Kuran-ı Kerim ve Risale-i Nur ışığında cansızların, bitkilerin ve hayvanların ahiret hayatları hakkında bilgi verir misiniz?
Kıyamet suresinde kıyametten bahsederken birden sözü Peygamberimiz (a.s.m)'e getiriliyor ve sana ayetler vahyolununca dilini kıpırdatma deniyor. Buradaki ilişkiyi kuramadım. Bu sureyi tam bir bütün olarak nasıl anlamak gerekir?
"Sizin dostunuz yalnız ve yalnız Allah, O’nun Rasulü ve namaz kılan, rüku etmiş haldeyken zekat veren mü’minlerdir." (Maide, 55) Ayeti Hz. Ali hakkında mı nazil olmuştur?
Kuran'da 6 günden kasıt 6 devre ise neden Kuranda 6 devre değil de 6 gün yazıyor?
Kur'an'ın dört ana konusundan biri olan nübüvvet hakkında bilgi almak istiyorum. Nübüvvetin adalet, ibadet, haşir ve tevhidle bağlantısını açıklar mısınız?
"İffet ve namusunu gerektiği gibi koruyan Meryem’i de an. Biz ona ruhumuzdan üfledik..." (Enbiya 21/91) ayetinde neden biz üfledik yazıyor?
Kur'an-ı Kerim'de öncelikli olarak insanlara hitap edilmesinin nedeni nedir? Cinlerden Peygamber gelmiş midir? Kur'an-ı Kerim'de genellikle insanlara hitap edilmesinin hikmeti nedir?
“Her şeyi çift (erkek ve dişi) yarattık” (Zariyat, 49) ayetine göre, melekler de mi çift yaratılmıştır? Halbuki meleklerin ve bazı tek hücreli canlıların cinsiyeti bulunmuyor?
"Ve eğer O´nu (peygamberi) bir melek kılsaydık, elbette O´nu yine bir erkek (suretinde) kılardık..” ayetine göre, meleklerin hep erkek olarak görünmesi nedendir? Hz. Meryem’e de erkek şeklinde gelmesinin hikmeti nedir?
“Allah seni insanlardan koruyacaktır” (Maide, 67) ayetine rağmen, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in vefat nedeninin, daha önceki zehirlenme olmasını nasıl açıklarsınız?
Mağara arkadaşlarıyla ilgili olarak ayette geçen, “İçlerinden biri, ne kadar kaldınız, dedi” (Kehf, 19) sözünü diyen onlardan başka birisi midir? Onlardan biriyse neden “ne kadar kaldık” demiyor da “ne kadar kaldınız” diyor?
"Allah, sizlerden iman edip iyi davranışlarda bulunanlara, kendilerinden öncekileri sahip ve hakim kıldığı gibi onları da yeryüzüne sahip ve hakim kılacak..." (Nur 24/55) ayetini açıklar mısınız?
“Bu eskilerin masallarıdır" diyenlerle "Biz bunu önceki kitaplarda işitmedik" diyen kşileri karşılaştırdığımızda bu iki grup arasında nasıl bir fark var?
Al-i İmran 81. Ayette geçen “Allah peygamberlerden şöyle söz almıştı” “ağır ahdimi üzerinize aldınız mı” “ben de sizinle beraber şahit olanlardanım" ifadeleri ne anlama gelmektedir?
"En güzel isimler Allah'ındır, O'na o isimlerle dua edin, O'nun isimleri konusunda eğriliğe sapanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasını göreceklerdir." (A'raf 7/180) Ayette geçen "O'nun isimleri konusunda eğriliğe sapanlar" kimlerdir?
"Ey Adem oğulları! Size "Şeytana kulluk etmeyin, o sizin için apaçık bir düşmandır; bana kulluk edin, doğru yol budur" dememiş miydim?" (Yasin, 60-61) Ayette geçen "şeytana kulluk etmek"den maksat nedir?
“İyilik de kötülük de hepsi Allah’tandır.” (Nisa,78) “Sana gelen her iyilik Allah´tandır, sana ne kötülük dokunursa kendindendir..” (Nisa, 79) ayetleri bir birine zıt değil midir?
Mekki surelerdeki edebiyat neden medeni surelerde yok?
Bugün bilim sayesinde Kuran'daki gerçeklere şahit olabiliriz ancak teknolojinin bugüne göre yok denecek kadar az olduğu 7. yy'da, ilahi vahyin ilk muhattapları o gün nelere, hangi "bilim harici" gerçeklere inanmışlardır?
"Her kim izzet istiyorsa bilsin ki izzet tamamiyle Allahındır..." (Fatır 35/10) ayetini açıklar mısınız?
İsra Suresi 78. ayette sabah namazının şahitli olduğu belirtilmektedir. Tüm amellerimiz yazıcı melekler tarafından kaydedildiğine göre, diğer vakit namazları da şahitli değil midir?
Yirminci asırda keşfedilen Evren’in genişlemesi (Zariyat, 47) ve gaz aşaması geçirmesi (Fussilet, 11,12) neden Kuran mucizesi olarak görülmektedir? Kur’an’da Evren’den değil gök ve yerden söz edilmiyor mu?
Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen kutsal Tuva Vadisi nerededir? Hz. Musa'ya ilk vahiy neden bu vadide gelmiştir?
“Battığı zaman yıldıza andolsun ki.." (Necm, 1) ayetinde yıldızın battığı bildiriliyor. Halbuki yıldız batmaz, Allah neden böyle dedi?
Korkunç görünümlü genetik bozukluklu bebeklerin yaratılmasını “Yarattığı her şeyi güzel yarattı” (Secde 7) ayetiye beraber değerlendirebilir misiniz?
Kur´an da bulunan "... daha zalim kim olabilir" cümlesini izah eder misiniz? Bunlar kimlerdir?
"Sana baş eğerek biat edenler Allah'a baş eğip biat etmiş sayılırlar..." (Fetih 48/10) ayetini açıklar mısınız? Allahtan başkasına baş eğilir mi?
Arz'ın (yerin) onlardan neyi eksilttiğini bilmekteyiz. Bizde her şeyi saklayan bir kayıt vardır. (Kaf 50/4) Bu ayeti nasıl anlamalıyız?
Allah’ın, Yahudilere hitaben buyurduğu, “Alemlerde hiçbir kimseye vermediğini size verdi” (Maide 20) mealindeki ayette geçen Alemlerde hiç kimseye vermediği şeyler nelerdir, neden hiç kimseye vermediklerini Yahudilere vermiştir?
Kur'an'da gramer hatası olduğuna delil olarak; Yusuf suresi 12. ayetten "ve gâle nisvetün" ifadesini ve Huccurat suresi 14. ayetten "gâletil e'arâbu" ifadesini gösteriyorlar. Bu iddialara nasıl cevap verebiliriz?
“Asıl Allah onlarla alay ediyor azgınlıklarını arttırıyor da şaşkınlık ve şüphe içinde kalıyorlar." (Bakara, 2/15) ayetine göre, Allah münafıkları neden azgınlaştırıyor?
Allah zamandan münezzeh olduğu halde, “Rabbinin katında bir gün, saydıklarınızdan bin yıl gibidir.” mealindeki ayeti nasıl izah edersiniz. Kur'an ayetlerinde geçen "gün" deyimi hangi anlamlara gelmektedir?
En'am Suresi 148. ayette, Allah dileseydi biz ortak koşmazdık diyen müşrikler azapla tehdit edilmekte, 149. ayette ise Allah dileseydi hepinizi doğru yola eriştirirdi denilmektedir. Bu iki ayeti nasıl anlamalıyız?
Allahû Teala her şeyin malikidir. O halde, Felak Suresi´nde geçen "sabah aydınlığının Rabbine sığınırım" ifadesini nasıl anlamalıyız?
"Allah, saptırdığı kimseyi doğru yola iletmez" (Nahl, 16/37) ayetine göre, Allah bir kulunu niçin saptırır?
İncil’de sevgiyle ilgili çok ayet olmasına rağmen, Kur’an’da sevgiye önem veren ayetin olmaması nasıl açıklanabilir? Allah insanları neden tehdit ediyor da kullarına olan sevgisinden bahsetmiyor?
"Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin... Sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez..."(Maide, 5/51) ayetinde neden kafir değilde zalim olarak nitelendirilmişlerdir?
Kuran-ı Kerim'de "Kitap" kavramı hangi anlamlarda kullanılmıştır? Mushaf anlamında kullanıldığı ayet var mıdır?
"Her kim Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail'e ve Mîkâil'e düşman ise bilsin ki Allah da inkarcıların düşmanıdır." (Bakara, 2;98) Bir anne katil olan evladına şefkat edip düşman olmazken nasıl olur da Allah inkarcılara düşmanlık yapar?
Duha ve İnşirah surelerinde geçen, "Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı." , "Ve ancak Rabbine yönel." gibi ifadeleri, Rabbimin bana hitap ettiğini düşünebilir miyim?
Kuran, neden Yeni Dünyadan haber vermiyor? Pagan inançlarıyla bağdaşıyor mu? Arap dünyasında çokça yetiştirilen domuz yasaklanmış da komodo ejderi hakkında bilgi yok?
“İnsan ve cin şeytanlardan düşmanlar var ettik." (En'am, 6/112) ayetinde geçen “İnsan ve cin şeytanlardan” maksat kimlerdir? Eğer insanlardan da şeytanlar varsa, hangileri daha zararlı ve daha tehlikelidir?
Yusuf Suresi 41. ayette zindandaki arkadaşının çarmıha gerileceğinden söz ediyor fakat bazı sitelerde Mısırda çarmıh cezasının olmadığını fakat bunu romalıların uyguladığını söylüyor. Doğrusu nedir?
Ayetlerde geçen, insan nankördür(Adiyat, 6), zalimdir(İbrahim, 34) "Kaçış nereye?" der. (Kyame, 10), çok zâlim ve çok câhildir(Ahzab, 72), acelecidir(İsra, 11), cimridir (Mearic, 19) insandan kasıt kimdir?
Hac Suresi 23. ayetinde altın bilezik, İnsan Suresi 21. ayetinde ise gümüş bilezik deniliyor? Cennette bilezikler altından mı gümüşten midir?
"Öyle ise kafirlere itaat etme, onlara karşı bu Kur'an'la büyük bir mücadele ver." (Furkan, 25/52) ayetini günümüzde nasıl yaşamalıyız?
"Biz onlara, “Aşağılık maymunlar olun” demiştik. Biz bunu, hem onu görenlere, hem de sonra geleceklere bir ibret kıldık..”(Bakara, 2/65-66) ayetinde geçen ibret olma ne olabilir, maymunların insanlardan türediği dini kaynaklarda geçmekte midir?
Taha suresinin 87. ve 96. ayetlerinde geçen Samiri'nin heykel yapma olayını açıklar mısınız?
Hz. Peygamber (asm) En'am suresi 82. ayette geçen "zulüm" kelimesini hangi ayetle açıklamıştır?
Hz. Musa’nın “Genişlet göğsümü, kolaylaştır işimi, çözüver şu dilimin bağını. Ta ki anlasınlar sözümü!" (Tâ-hâ, 20/25-28) anlamındaki duasını, bu kelimelerle yapmasının sebebi nedir?
"Belki yollarından dönerler diye and olsun onlara büyük azabdan önce dünya azabından tattırırız." (Secde 32/21) ayetini açıklar mısınız?
Allah bir kavmi değiştirmez onlar kendi nefislerindeki hali değiştirmedikçe (Ra'd 13/11) ayetini açıklar mısınız?
İslam dinine ve Kur´an - ı Kerim´e - gerçekten hak din olup olmadığını anlamak için- tarafsız gözle bakmakta bir sakınca var mıdır?
Ayetlerde Allah’ı tesbih etmeyen hiç bir şeyin olmadığı bildirilmektedir. Allah’a inanmayanlar, inkarcılar Allah’ı nasıl tesbih ediyorlar?
Peygamberimiz Hz. Muhammed (asv)’e onun döneminde, şimdiki darwinistlerin ve ateistlerin tartıştığı konularla ilgili sorular sorulmuş mudur? İnkar çeşitlerine Kur’an’da cevap verilmiş midir?
"Yaptıklarının cezası olarak, bundan böyle az gülsünler, çok ağlasınlar." (Tevbe 9/82) ayetinde kastedilen kimlerdir; Müslümanlar mı kafirler midir?
Yusuf Suresinin 31. ayetinde, ellerini kesen kadınların "Allah'ı tenzih ederiz." demesi, o kadınların tevhid dinine inandığını göstermez mi?
Kur’an, helak olan toplumlardan bahsederken, örnekleri neden kendi geldiği coğrafyadan veriyor? Bu durum her kavme peygamber gönderildiği sözüyle çelişmiyor mu?
Ahzab suresi 35’inci ayette, bütün erkek ve kadınlar ifadesi peşpeşe sekiz kere geçmesi anlatım ve anlam bozukluğu değil midir? Bunun yerine, şu özelliklere sahip erkek ve kadınlar denilse yeterli olmaz mıydı?
Enbiya suresi 44'üncü ayette geçen "artık görmüyorlar mı ki biz yeryüzünü çevresinden eksiltiyoruz" ifadeleri ile anlatılmak istenen nedir?
"Allah dilerse sizi giderir ve yeni bir halk getirir." anlamındaki ayetleri, insandan başka bir türün yaratıldığına ve evrimin varlığına delil sayanlara nasıl cevap vermeliyiz?
Hûd suresinin 107 ve 108'inci ayetlerinde "ebedi kalacaklardır" ifadelerinden sonra "Ancak Rabbinin dilemesi başka." denilmesinin hikmeti nedir? Eğer Rabbimiz dilerse ebedi kalmamıza istisna tanıyabilecek midir?
Mezhepler dini parçalamış mıdır? "Dinlerini parçalayan ve bölük bölük olanlardan (olmayın. Bunlardan) her fırka, kendilerinde olan ile böbürlenmektedir." (Rum, 32) ayeti mezhepleri mi kasdediyor?
Bakara 2/191 ve Tevbe 9/29 ayetlerinde olduğu gibi, Kur’an’da geçen şiddet ayetleri nasıl evrensel olur; bu ayetleri gayri müslimlerin yanında nasıl okuruz?
Bir ayette, cehennemde darî dikeninden başka yiyecek yok, denirken, başka ayetlerde zakkumdan ve ğıslinden söz edilmesi bir tezatlık oluşturmuyor mu?
Allah, Kur’an ayetlerinde, "Allah en büyüktür, ona iman ederim, Ondan başka ilah yok." gibi kelimelerle neden üçüncü tekil şahısmış gibi anlatır, direkt olarak “Ben Allah'ım.” demez?
Kur’an’da örümcek ağının çürük olarak geçmesine rağmen, bilimin, örümceğin ipinin çok sağlam ve çelikten daha iyi olduğunu söylemesi nasıl açıklanır?
"İncil'i özetle deseler 'sevgi' derim. Kur'an'ı özetle deseler 'Mekke'deki ayetlere sevgi, Medine'dekilere ise kin, nefret, düşmanlık, öldürme, savaş ve kılıç' diye özetlerim." Acaba bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz?
"Kur’an’da hitabın hep erkeklere edildiği, kadınlara neden hitap edilmediği" şeklinde bir şikayet olduğu, bundan sonra kadınlara da hitap edildiği, iddiası doğru mudur?
"...Kafirler, size apaçık düşmandırlar." (Nisa, 4/101) ayeti her devirde geçerli midir? Kafirlerle ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? Onlarla ticaret yapmak caiz midir?
Meleklerden peygamber olur mu, olmaz mı? “Yerdekiler melek olsalardı, onlara peygamber olarak bir melek gönderirdik.” (İsra, 17/95), “meleklerden peygamberler seçer” (Hac, 22/75; Fatır, 35/1) ayetleri arasında bir zıtlığın olduğu doğru mudur?
Rum suresi 22. ayette, dillerin ve renklerin farklı olmasının güzelliğini anlatır. Halbuki, savaşların çoğu bunlardan çıkmaz mı? Allah nasıl bir hikmetten bahsediyor?
Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed (asv)’e nerelerde vasıtasız (direk) vahy etmiştir? Nisa suresi 164. ayette neden sadece Hz. Musa (as) vurgulanmaktadır?
Ayetlerde geçen "İman edip iyi işler yapanlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir." anlamında müjdeler, cennete girdikten sonraki durumunu mu gösteriyor, yoksa ölümden itibaren kabir ve mahşer için de geçerli midir?
"Allah meleklerden ve insanlardan peygamberler seçer..." (Hacc 22/75) ayetini açıklar mısınız? Meleklerden peygamber var mıdır?
“Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olanlar da vardır. Onlardan sakının...” (Teğabun, 64/14) mealindeki ayette geçen "eşlerin ve çocukların düşman olması" ne demektir?
Allah Kur'an'da neden, "biz onların kalplerini ve gözlerini" diyerek çoğul kullanıyor da, "kulağına" diyerek kulağı tekil kullanıyor? Ayetin kelimelerini tahlil eder misiniz?
Ayet-i kerimelerde Kur'an için "Kitap" ismi geçmektedir. Ayetlerin indiği dönemde Kur'an kitap halinde değildi; kitap denilmesinin hikmeti nedir?
Ankebut 17 ve 25. ayetlerinde geçen "min dûnillâhi evsânen" ifadesi Allah´tan başka putlar anlamına mı geliyor? Eğer öyleyse bu, Allah’ın diğer putlardan farklı bir put olduğu izlenimi uyandırmaz mı?
"... Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden sakınınız." (Bakara 2/24) ayetinde neden odun değil taşlar deniyor?
"Artık kim Rabbine âhirette kavuşacağını umuyorsa, makbul ve güzel işler işlesin ve sakın Rabbine ibadetinde hiç bir şeyi O’na ortak koşmasın."(Kehf, 18/110) ayetini açıklar mısınız? İbadette ortak koşmak ne demektir?
Kureyş suresinin iniş hikmeti nedir? Neden özellikle Kureyş kabilesi için sure inmiştir? Kureyş kabilesine özgü sure inmesi Kur'an'ın evrenselliğine aykırı değil midir?
Şeytanın, “Firavunların piramitleri olağanüstü bir şekilde yaptıkları gibi, Hz. Peygamber de olağanüstü bir yeteneğe sahip olarak -haşa- Kuran-ı Kerim’i kendisi yazdı" vesvesesine karşı nasıl cevap verebiliriz?
Kur’an canlı mıdır? Canlı ise bundan maksat nedir? Kur'an'a "Ruh" diyebilir miyiz?
Bir ayette kıyamet günü, "dillerin, ellerin ve ayakların şahitlik edeceği" (Nur 24/24) diğer bir ayette “ağızların mühürleneceği, ellerin ve ayakların şahitlik edeceği” (Yasin 36/65) bildiriliyor. Bu iki ayet beraber nasıl anlaşılır?
Kur'an-ı Kerim´in belagat alimlerinin de kabul ettiği üstün edebiyatından, eşsiz sözlü anlatım sanatından, taklit edilemeyen üslubundan detaylı bir şekilde bahseder misiniz?
“Zalimlere en ufak bir meyil göstermeyiniz, yoksa size de Cehennem ateşi dokunur..." (Hud 11/113) mealindeki ayeti nasıl anlamak lazım? Zalimlere bilmeyerek, art niyet olmaksızın meyil etsek, biz de ayetin kapsamına girer miyiz?
"O gün, kimsenin kimseye hiçbir fayda sağlamayacağı bir gündür. O gün buyruk, yalnız Allah'ındır." (İnfitar 82/19) ayetini delil göstererek şefaatin olmayacağını iddia edenler vardır. Şefaat olmayacak mıdır?
İsra suresi 74, 75 ve 93. ayetlerde çelişkiler mi vardır? Peygamberimiz (asv) vazifesinden taviz mi vermiştir ve mucize gösterememiş midir?
Tekvir suresinin 2. ayetinde geçen "Yıldızlar döküldüğünde" ifadesini nasıl anlamalıyız?
Yunus Suresi 100. ayette "Akıllarını kullanmayanlar üzerine Allah bir uğursuzluk yükler." denilmektedir. Allah'ın kendi yarattığı kuluna uğursuzluk vermesi haksızlık değil midir?
"Ben sapık ve saptıran kimseleri hiçbir zaman yanıma yaklaştırmam, yardımcı edinmem." (Kehf, 18/51) ayetindeki "sapık"tan maksat kimlerdir?
Ahzab 52 ve Tahrim 1. ayetlerde Allah’ın, Peygamberin günlük ve cinsel hayatına direkt müdahale etmesi benim imanımı sarstı, mantıklı cevapları var mıdır? Kur'an’ın evrenselliğine tamamen zıt bir durum oluşturmuyor mu?
“Münafıklar, şeytanları ile baş başa kaldıklarında, biz sizinle beraberiz, biz onlarla (müminlerle) sadece alay ediyoruz, derler.” (Bakara, 2/14) ayetine göre, münafıklar şeytanlarla mı konuşuyorlar?
“Ölseniz de öldürülseniz de Allah'ın huzurunda toplanacaksınız.” (Al-i İmran, 3/158) ayetini açıklar mısınız? Onun huzurunda toplanmak ne demektir?
"Ey inananlar! Size ne oldu ki, 'Allah yolunda, savaşa çıkın.' dendiği zaman yere çöküp kaldınız? Oysa dünya hayatının geçimi ahirete göre pek az bir şeydir." (Tevbe, 9/38) ayetini açıklar mısınız?
Fetih Suresinin 27. ayeti, gelecekten haber veren bir ayet midir?
"İman edip sonra inkâr eden, sonra inanıp tekrar inkâr eden, sonra da inkârlarında ileri gidenler...” (Nisa, 4/168) ayetinde hangi insan tipinden bahsediliyor?
Bakara suresi 38´inci ayette geçen havfün (korku), 40. ayetteki ferhabûn (korkun), 41. ayetteki fettegûn, 45. ayetteki hâşiîn (Allah´tan içi titreyerek korkanlara ağır gelmez) kelimelerindeki korkuların arasında ne tür bir fark vardır?
"Rabbimiz! Nurumuzu tamamla, bizi bağışla, doğrusu Sen her şeye kadirsin." derler." (Tahrim, 66/8) ayetinde geçen, "nurumuzu tamamla" ifadesini açıklar mısınız?
"Mümin erkeklere ve mümin kadınlara eziyet eden, sonra tövbe de etmemiş olanlar için Cehennem azabı ve yangın azabı vardır." (Buruc, 85/10) ayetinde geçen "yangın azabı" nedir? İkinci bir cehennem midir?
"... Müslüman olmanızla beni minnet altında tutmayın, hayır; eğer doğru kimselerseniz, sizi imana eriştirmekle Allah sizi minnet altında bırakır." (Hucurat, 49/17) ayetini açıklar mısınız?
"Sura üflendiği zaman, o gün, aralarındaki soy yakınlığı fayda vermez..." (Mü'minun 23/101) ayetinde neden akrabalık örneği verilmiştir?
Ğaşiye suresi 8-14. ayetlerine göre, insanın sadece yüksek cennette mutlu olacağı anlamına mı gelir?
"İbrahim, soyumdan da önderler yap deyince, Allah, zalimler önder olamaz, buyurmuştu." (Bakara, 2/124) ayetine rağmen, Hz. İbrahim (as)'in soyundan peygamberlerin gönderilmesini nasıl anlamamız gerekir?
Yunus suresi, 11 ve 12. ayetlerde geçen “kafa tutmak” “azmak” “duayı terk etmek” ne anlama gelir? Duayı terk etmek Allah’ı terk etmek midir ve gaflete dalmak mıdır?
AKIL & AKLI KULLANMAK
"Sana içki ve kumarı sorarlar, de ki: "İkisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından daha büyüktür." (Bakara 2/219) İçki ve kumarın ne gibi faydaları olabilir?
Günümüzde yerin binlerce metre altından su çıkarılabilmektedir. Buna göre “Bir de şunu sor: Suyunuz çekiliverse size yerden kaynayan suyu kim getirebilir?" (Mülk, 67/30) ayetini nasıl anlamalıyız?
Küfre saplananlara gelince, onları uyarsan da uyarmasan da onlar için birdir, inanmazlar. (Bakara, 2/6) ayetine göre, peygamberin vazifesi doğal olarak gereksiz olmuyor mu?
“De ki: "Ey kavmim! Haliniz üzere çalışın. Ben de kendi halime göre çalışıyorum. Artık ileride bileceksiniz." (Zümer, 39/39) ayetinin açıklaması nedir?
Mu´minun Suresi 23/53-54. ayetlerde tarif edilen "fırkalara ayrılan ve gaflet içinde olmasına rağmen doğru yolda olduğunu sanan ümmetlerden" olup olmadığımızı nasıl bileceğiz?
"Bilmediğin şeyin ardına düşme; doğrusu kulak, göz ve kalp, bunların hepsi o şeyden sorumlu olur." (İsra, 17/36) ayetini açıklar mısınız?
Holografik evren, holografi, hologram gibi kavramların Kur’an ile irtibatını nasıl kurabiliriz; Müslümanlar olarak düşünce dünyamızla nasıl bağdaştırabiliriz?
"Bir ümmetin diğerinden daha çok olmasından ötürü, aranızdaki yeminleri bozarak, ipliğini iyice eğirip katladıktan sonra bozan kadın gibi olmayın..." (Nahl, 16/92) ayetini açıklar mısınız?
Enfal suresi 24. ayette geçen "Allah'ın kişi ile kalbi arasına girmesi" ifadesini açıklar mısınız?
“Eğer onlar kendilerine zulmettikleri vakit sana gelip de Allah’tan af dileseler, sen de resul olarak onların affedilmelerini isteseydin, elbette Allah’ı tövbeleri kabul eden, pek merhametli bulacaklardı.” (Nisa, 4/64) ayeti ve şeyhin tövbe ettirmesi?
Tevbe Suresi 29. ayete göre, Ehl-i kitap ile cizye verinceye kadar savaş açma emri veriliyorsa, bu ayet Müslüman olmayanlar bize dokunmazsa bile onların inancına karışmamız anlamına mı geliyor?
"De ki: 'Yeryüzünde yerleşip dolaşanlar melek olsalardı, biz de onlara gökten peygamber olarak bir melek gönderirdik.' " (İsra, 17/95) ayetini açıklar mısınız?
Zilzal suresinde her amelin yazıldığı belirtilmektedir. Affedilen günahlarımız da amel defterinde görünecek midir? Günahlar namazın sevabını azaltır mı?
İsra suresi 1- 8. ayetlerinde Yahudilerin bozgunculuk ve nankörlükleri anlatıldıktan sonra "Umulur ki Rabbiniz size acır." denmesini, masumların hakları açısından değerlendirir misiniz?
"Gerçekten onlar düzen kuruyorlar. Ben de bir düzen kurmaktayım. Sen inkarcılara mehil ver; onlara mukabeleyi biraz geri bırak." (Tarık, 86/15-17) Bu ayetlerde neden kafirlere mühlet verilmektedir?
Müminun suresinin ilk on ayetiyle amel etmenin faziletiyle ilgili hadis var mıdır? Bu ayetlerde geçen niteliklerin değeri nedir, fert ve toplum hayatında ne gibi bir değeri vardır?
"...Mekke ve çevresinde bulunanları uyarman, şüphe götürmeyen toplanma günü ile uyarman için sana Arapça okunan bir Kitap vahyettik..." (Şura, 42/7) ayetini, Peygamberimiz (asv)'in bütün insanlığa gelmesi ve İslamiyetin evrenselliği ile açıklar mısınız
"Allah katında (yeryüzünde) yürüyenlerin en kötüsü, o inkâr edenlerdir." (Enfal suresi, 8/55) ayetini açıklar mısınız?
Allah’ın zıttı olmadığından gücünde bir derecelendirme yapılamadığı halde, “Sizi mi yaratmak zor yoksa gökleri mi” (Naziat, 79/27) ayetinde bir derecelendirme yok mudur?
Hz. Muhammed’in yanında yüksek sesle konuşulmasını yasaklamak (Hucurat, 49/2-3) için ayete gerek olmadan, bu yasağı “Yanımda yüksek sesle konuşmayı yasakladım." demiş olsa, buyruğu yine de yerine getirilmiş olmaz mıydı? Ayetleri açıklar mısınız?
Furkan Suresi, 68 ve 69. ayete göre zina yapan adam öldüren ebedi cehennemde mi kalacaktır?
“Biz her millete bir peygamber gönderdik..” (Nahl, 16/36) ayeti ile “Eğer isteseydik her şehre bir uyarıcı peygamber gönderirdik.”(Furkan, 25/51) ayetinde bir çelişki varmış gibi görünmüyor mu?
Ahkaf suresi 30. ayette, cinler dinledikleri ayetler hakkında "Biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik." diyorlar. Neden Tevrat'tan sonra gelen Zebur ile İncil yerine Tevrat diyorlar?
Evrensel bir haram aylar olayı dünyada yoktur; ama Araplarda vardır. Kur'an-ı Kerim evrenselse, neden haram ayları (Tevbe 9/36) Arap örfündeki gibi anlatıyor?
Bazı Caferilerin, “Ben seni insanlara imam yapacağım.” (Bakara 2/124) mealindeki ayete göre, imametin ilahi makam olduğu ve nübüvvet makamından daha yüksek bulunduğu iddialarına nasıl cevap vermeliyiz?
"Hiçbir Peygamberin emanete hıyanet etmesi düşünülemez. Kim hıyanet ederse, kıyamet günü, hıyanet ettiği şeyle birlikte gelir." Al-i İmran, 161 ayetinin iniş sebebi nedir?
Araf 35. ayetteki “ye’tiyennekum” ifadesini “resuller gelecek”, Mümin 15. ayette “yulkirruh” ifadesini de “ruhu kullarından dilediğine indirecektir” şeklinde anlamak isteyenlere nasıl cevap vermek gerekir?
Nisa suresi, 37 ve 38. ayetlerin nüzul sebepleri nelerdir, ayette cimriler kafirlerle eş mi tutulmuştur?
Ayetin ifadesine göre (Neml, 27/18), bir karıncanın “Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin ki, Süleyman ve orduları farkında olmayarak sizi ezmesinler.” demesini, analitik aklın ürünü olarak görmek mümkün müdür?
Nisa Suresi 148. ayette geçen, zulme uğrayanların kendisine yapılan haksızlıkları anlatması gerektiği konusunu açıklar mısınız?
Kur'an-ı Kerim'de fısıldaşanların sadaka vermesi gerktiği buyrulmaktadır. Fısıldaşmak neden günahtır? Mücadele suresi 7-13 ayetleri açıklar mısınız?
Ankebut Suresi 23. ayeti açıklar mısınız?
Vakıa suresinin 13-14 ayetlerinde neden "onların azı da sonrakilerdendir " denilmiştir?
Nahl suresi, 71. ayette, kendisine fazla rızık verilen insanların, bu kendilerine verilen bol rızıkları etraflarındaki insanlara dağıtmaları ve onlarla eşit hale gelmeleri mi isteniyor?
Bakara suresi 158. ayette, Safa ve Merve tepesi Allah'ın alametidir, deniyor. Bunlar neyin sembolleridir? Safa ve Merve arasında sa'yetmenin amacı nedir?
Sebe suresi, 9. ayette geçen, "Onlar, önlerinde ve arkalarında bulunan göğe ve yere bakmıyorlar mı?" ifadesini açıklar mısınız?
Kur’an’da “müşriklerin çoğu fasıktır” (Tevbe, 9/8) ifadesi geçiyor. Buna göre, fasık olmayan müşrik mi var? Şirkin kendisi bir fasıklık değil midir?
Hidayet Nedir? Kimler Hidayettedir? Hidayete kim ulaştırır? Şeytan hidayete çağırır mı? Hidayet ayetlerine yanlış meal verildiği ve insanların yanlış yönlendirildiği iddialarına ne dersiniz? Bu ayetleri tek tek açıklar mısınız?
"Kimin iyilikleri tartıda hafif kalırsa, işte kendilerini ziyana sokanlar, cehennemde ebedî kalanlar onlar olacaklardır." (Mu'minun, 23/103) ayetine göre, günahı sevabından çok olan müminlerde mi ebedi cehennem de kalacak?
Gecenin bir bölümünde ve yıldızların batışında da O´nu tesbih et. (Tur Suresi, 52/49) Yıldızların batması nasıl oluyor, ayetin Arapçasındaki batış kelimesinin anlamı nedir?
Ayet-i Kerime'de "...cahillerden yüz çevir." (Araf suresi, 199. ayet) deniyor. Anne babamız okuma yazma bilmiyorsa, dini konularda bizlerle münakaşa ediyorsa, onlardan yüz çevirip terketmeli miyiz?
Kur'an-ı Kerim, Efendimiz Hz. Muhammed (asv)’in kalbine indirildi. Allah dostlarından Kur'an-ı Kerim’i kalbine indiren var mıdır? Varsa her zaman diliminde Kur'an’ı hatim etmiş oluyorlar mı?
Kur'an da geçen "belki yola gelirler" ifadesi ile Allah'ın -haşa- kimin hidayete ereceğini bilmediğini mi gösteriyor?
Kur’an'da, herkesin hesaba çekileceğine dair ayet olmasına rağmen, Hadislerde bazı kimselerin hesaba çekilmeden cennete gireceğine dair bilgilerin bulunması nasıl açıklanabilir?
"Allah'a ve âhiret gününe iman eden bir topluluğun -babaları, oğulları, kardeşleri yahut diğer akrabaları da olsa- Allah'a ve Peygamberine düşmanlık eden kimselere sevgiyle bağlandıklarını göremezsin." (Mücadele, 58/22) ayetini açıklar mısınız?
Kur’an-ı Kerim bütün ayetleri ahirete kadar her zaman her an kullanılır mı? Şu an günümüzde kullanılmayan bir ayet var mı?
Kur'an-ı Kerim'de sadece Peygamberimiz Hz. Muhammed (asv) ile ilgili olan ayetler hangileridir?
Kur'an'daki kelimelerin başka dillerde bir çok anlamı var. Bunlar Peygamber zamanında var mıydı? Yoksa zamanımıza kadar bir Arapça kelimeye daha fazla anlamlar mı eklendi?
“Eğer kendi sözlerini bizim sözlerimiz diye söyleseydi onu yakalar şah damarını keserdik.” (Hakka, 69/44-46) ayetini, Hz. Muhammed kendi sözleri belli olmasın diye yine kendisi uydurmuştur, diyenlere ne dersiniz?
Beş vakit namaz ne zaman farz kılınmıştır? Ta ha 130. ayetin Miraç'tan önce indirildiğini ve Bakara suresinin tamamının Medine'de nazil olduğunu söylemek doğru mudur?
Kur´an'da, ruhbanlık yoktur (Hadid 57/27) denildiği halde, dünyada zahitlik yapmak bir çelişki değil midir?
Kur'an’da geçen ve mucize olduğu söylenen parmak izinin M. Ö.den beri bilinen bir şey olduğu, dolaysıyla Kur'an’da böylesi bir mucizesinin bulunmadığı iddiasına ne dersiniz?
Allah, “Zikri (Kur'an) biz indirdik. Onun için Zikri biz koruyacağız.” (Hicr, 15/9) deyip Kur’an’ı koruduğu halde, Tevrat için de Zikir denildiğine göre (Enbiya, 21/105), Tevrat da korunmuş olmalı değil mi?
"Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu perçeminden tutup sürükleyeceğiz; o yalancı, günahkar olan alnından." (Alak, 15-16) ayetleri kimin hakkında indirilmiştir?
"Ey Meryem! Rabbine gönülden boyun eğ, secde et, rüku edenlerle birlikte rüku et." (Al-i İmran 3/43) mealindeki ayet okunduğunda neden tilavet secdesi yapılmıyor? Rüku edenlerle beraber rüku et, ne demektir?
Hudud / hududullah kelimesinin Kur'an'da geçtiği yerleri ve anlamları hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Kur’an’da hep helak olan kavimlerden bahsediliyor; neden Allah’ın buyruğunu tutan ve mutlu yasayan kavimler hiç anlatılmamış?
“İşte güzel davrananları biz böyle mükafatlandırırız.” (Yusuf, 12/22) mealindeki ayeti nasıl anlamamız gerekiyor? Allah, her iyilik yapanı mükafatlandırır mı? Bu mükafatlandırma ahiret hayatında mı, yoksa dünya hayatında mı vardır?
Kur’an’da "başınıza gelen musibetler kendi nefsinizden" mealindeki ayet ile “musibetler en çok Peygamberlere ve velilere gelir” gelir anlamındaki hadisi nasıl anlamalıyız. Peygamberler masum olduklarına göre nefislerinden gelmesi ne demektir?
Ahirette, Kur'an-ı Kerim mi yoksa Peygamberimiz (asv) mi daha büyük şefaatçi olacak? Kur'an'ın bütün peygamberlerden daha büyük şefaatçi olacağı söyleniyor. Buna bizim peygamberimiz de dahil midir?
Al-i İmran Suresi 50. ayetinde Hz. İsa (a.s.) hakkında Yahudilere haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak için gönderildiği buyurulmaktadır. Neler helal kılınmıştır?
Kur'an-ı Kerim'in şifa kaynağı olması ve insanları karanlıktan aydınlığa çıkarması konusunu açıklar mısınız? Bununla ilgili ayetler nelerdir?
Kur'an'da 29 (yirmi dokuz) harfin de geçtiği ayet hangisidir?
Sebe suresinde (15-19. ayetler), Sebe halkının kendilerine zulmettiklerinden bahsedilir. Bu halkın kendilerine yaptıkları zulmün ne olduğunu açıklayabilir misiniz? İnsan kendine nasıl zulmeder?
Kaf suresi 29. Ayette "Benim yanımda söz değişmez ve ben, kullarıma zulmedici de değilim." buyurulmaktadır. Bu ayetin Bakara 106, Nahl 103 ve Rad 39. ayetlerle çelişkili olduğu iddiasına karşı bir açıklama yapar mısınız?
Allah kimseye muhtaç olmadığı halde, bazı ayetlerde (Bakara suresi 107; Ali İmran suresi 126; Saff suresi 14; Muhammed suresi 7. ayetlerde olduğu gibi) geçen, Allah´a yardım etmekten kasıt nedir?
“Akılsız insanlar; 'Müslümanları daha önce yöneldikleri kıbleden çeviren sebep nedir?' diyecekler.” (Bakara, 2/142) ayeti gelecekten haber mi veriyor?
Hz. Ali, "Namazı gücünüz yettiği kadar kılınız, Allah namaz için hiç kimseye azap etmeyecektir." (Musannef, 3/78) demiş midir? Buna göre, Allah, namaz kılmayanlara azap etmeyecek midir?
"Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim." (Maide, 5/3) ayeti, Dinin kemale erdiğini bildirirken; "Allah nurunu tamamlayacaktır." (Nisa, 4/174) ayetinde ise nurun daha sonra tamamlanacağı haber veriliyor. Bu ayetler arasında bir zıtlık mı var?
Allah’ın izni olmayınca hiç bir musibet isabet etmez! Her kim de Allah´a iman ederse, O onun kalbine hidayet verir...”(Teğabun, 64/11) ayetine göre, musibetlerden sonra imanımızı artırmak nasıl olur?
Maide Suresi 31. ayete göre, Kabil’in Habil’i öldürdükten sonra gömmesi için karganın gönderilmesine ne gerek vardı? Kabil kardeşini öldürmekten pişman olmuyor da nasıl gömeceğini bilmediği için mi pişman oluyor?
Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp da, hemen tövbe edenlerin tövbesini kabul etmeyi üzerine almıştır... (Nisa, 4/17) ayetine göre günah işleyip hemen tövbe etmeyenlerin tövbesi kabul olmaz mı? Ne zamana kadar tövbe edilebilir?
Müslümanlar Tevratın değiştirildiğini iddia ediyorlar. Halbuki Maide, 43 ve 44; Ali İmran, 3 ve 93; Bakara 113 ve Nisa 136. ayetler Tevratın değiştirilmediğinin alenen ispat etmektedir?
“Orada yaşayacaksınız, orada öleceksiniz ve yine oradan diriltilip mezardan çıkarılacaksınız.” (Araf 24, 25) ayetlerine göre, diriliş yine dünyada mı gerçekleşecek? Gezegen dışında vefat eden birisi olursa ne olacak? Allah’ın huzuruna ne zaman çıkacağız?
"Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı."(Rum, 30/21) ayetine göre, eş seçiminde yaşadığımız hayatın ve yaptıklarımızın etkisi var mıdır?
"Biz de Firavun ve kavminin yapageldikleri sanat eserlerini ve binaları yerle bir ettik." (A'raf, 7/137), ayetine göre Mısır Piramitleri´nin de yok olması gerekmez miydi? Firavun’un Mısır hükümdarı olduğunu düşünmemize sebep olan nedir?
Vakıa suresinin fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
Şura suresinin 51. ayeti, Kasas suresinin 30. ayetini yalanlıyor mu? Allah, ağaç bedenine girip Hz. Musa (as) ile konuşmuş mudur?
Sizi yok edip yerinize benzerlerinizi getirmeyi ve sizi bilemeyeceğiniz bir biçimde yaratmayı dilersek, Bize mani olacak hiçbir güç yoktur.”(Vakıa, 56/60-61) mealindeki ayetler reenkarnasyona delil olarak gösteriliyor. Bu ayetleri nasıl anlamalıyız?
"Doğrusu onların İbrahim´e en yakın olanı, ona uyanlar, şu Peygamber ve iman edenlerdir." (Al-i İmran, 3/68) mealindeki ayete göre, Hz. İbrahim (as) diğer peygamberlere göre daha üst bir mevkide miydi?
Rum suresi 32. ayetinde, günümüzdeki cemaatlere de bir uyarı ya da tepki söz konusu mu? Bu ayeti nasıl idrak etmemiz gerekiyor?
Enfal suresi 50. ayette kafirlerin canlarını alırken "Yüzlerine ve arkalarına (kıçlarına) vura vura..." denilmektedir. Bu ifadeleri açıklar mısınız?
En'am Suresi 28. ayette cehennemlikler, tekrar dünyaya gelmeleri halinde inanıp salih amel işleyeceklerini söylemektedirler. Tekrar dünyaya gelseler inanacaklar mıdır? Bu ayeti açıklar mısınız?
Maide suresinin 3. ayetinde mana bütünlüğünün olmadığı iddiasına nasıl cevap vermek gerekir?
Fetih suresinin 11. ayeti bir mucize midir?
Vahiy esnasında Hz. Peygamber (asv)'in durumu nasıldı? Soğuğu pek şiddetli bir günde vahiy inerken terlediği ve şakaklarından şıpır şıpır terler aktığı doğru mudur? Bunun sara hastalığına benzediği iddiasına ne dersiniz?
Bazı sitelerde Nebe suresinin 31-34. ayetlerine farklı anlamlar vermektedirler. Bu ayetlerin doğru anlamları nasıldır?
Her şey Levh-i Mahfuz da yazılı ise, Duhan suresi 4. ayetindeki "... Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur." ifadesini nasıl anlamalıyız?
Kur’an indiğinde dünyada kaç millet vardı ve Kur’an neden sadece birkaç milletten bahsediyor?
Nebe Suresi 33’de "Göğüsleri tomurcuklanmış yaşıt kızları" bazıları kabul etmiyorlar ve kevaib kelimesinin üzüm tanesi olduğunu söylüyorlar, bu doğru mudur?
A'raf Suresi 80. ayette Lut kavmi için "Sizden önce âlemlerden hiçbir kimsenin yapmadığı çirkin işi mi yapıyorsunuz?" denilmektedir. Bazı hayvanlarda da eşcinsellik vardır. Bu ayet bilimselliğe aykırı değil midir?
Fâtiha, En´am, Kehf, Sebe', Fâtır sûrelerinin 1. âyetinde geçen el-Hamdü Lillah’ın, "Ezelden ebede her türlü hamd ve övgü, şükür ve minnet, âlemlerin Rabbi olan Allah´a mahsustur" anlamına gelmesi ne demektir?
Duhan suresi, 29. ayette geçen, "Gök ve yerin ağlamaması" ifadesini açıklar mısınız?
Kur'an ve sünnette işçi ve memurların emeği ile ilgili düzenleyici hüküm var mıdır? İşçi ücretlerinin miktarı ne olmalıdır? İşçi ve memurların maaşını, bineğini, evini verin, manasında hadis var mıdır?
Yasin suresinde geçen, Selamün kavlen min rabirrahim ayeti, neden üç defa okunuyor? Bir ayeti namaz dışında üç defa tekrar etmenin dini açıdan bir sakıncası olur mu?
Maide Suresi, 3. ayette, vurularak öldürülmüş hayvanın haram olmasından bahsediliyor. Buna göre avcıların vurduğu hayvanlar haram mıdır?
Enbiya Suresi, 92. ayette, Gerçekten bu, tek bir din topluluğu olarak sizin ümmetinizdir, buyurulmaktadır. Buradaki ümmet hangi ümmettir?
Hud Suresi 3. ayette, Rabbinizden mağfiret dileyin. Sonra, O'na tövbe edin, buyurulmaktadır. Tövbeden önce mağfiret dilemek ne demektir?
Hadid Suresi 3. ayeti, hiç bir şey yok iken Allah var idi, her şey yok olduğunda gene o var olacak, şeklinde anlamak doğru mudur?
Tevbe suresi 31. ayette geçen, Yahudi ve Hristiyanların, hahamları ve rahipleri rab edinmeleri konusunu açıklar mısınız?
Kur'an Arapça olarak indiği halde, neden İncil'i Arapça karşılığı olan müjde ile değil de, kökeni Yunancadan gelen İncil ismi ile sayıyor?
Ankebut suresi 51. ayete göre Kur'an'ın yeterliliği hangi anlamda kullanılmıştır?
Enfal Suresi 2. ayette, kalpleri titrer heyecanlanır, deniliyor. Titreme nasıl olur belirtileri nelerdir?
Kur'an'da ve hadislerde insan-ı kamil olmaya, yetenekleri geliştirmeye yönelik teşvik edici veya emredici ifadeler var mı?
“Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra da O'na tövbe edin...” (Hûd, 11/3) ayetini açıklar mısınız?
Kur'an'ın genelinde konu karmaşası ve uyumsuzluk olduğu iddia ediliyor. Örneğin, Bakara 237-239. ayetlerde boşanma konusu işlenirken birden namaza geçilmesi uyumsuzluk değil midir?
Bakara 106’da değişiklikler olabilir denildiği halde, Fetih 23, Fatır 43’de ise Allah’ın kanununda değişiklik olamaz denilmesi, ayetler arasında bir çelişki anlamına mı gelir?
Dağların sarsıntıları önlemediğini, sadece yeri sabitlediğini söyleyip, Nahl 15, Enbiya 31 ve Lokman 10. ayetlerinin bilimle çeliştiğini iddia edenlere ne dersiniz?
Kur'an-ı Kerim de akraba ve yakınlarımızın ahirette hiçbir yararı olmayacağı söyleniyor, aynı zamanda onlara yardım etmemiz emrediliyor? Faydası dokunmayacaksa neden yardım edelim?
Kur'an-ı Kerim de anlatılan Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) olayının tarihte olmadığını söyleyenler var. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?
O, göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbidir. Doğuların da (Batıların da) Rabbidir (Saffat Suresi, 5) ayetini açıklar mısınız?
Melekler, onların canlarını iyi kimseler olarak alırken, "Selâm size! Yapmış olduğunuz iyi işlere karşılık girin cennete" derler. (Nahl Suresi, 32) Cennetlikler kabir hayatı yaşamadan cennete mi girecekler?
Bakara suresi 74. ayetinde taşların hareket ettiği anlatılmaktadır. Bu ayeti açıklar mısınız?
Nuh (a.s.) tufandan önce kavmine hiç mucize göstermiş midir?
Talak Suresi 4. ayetinde geçen "Adet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır." hususunu açıklar mısınız? İslam'da evlilik yaşı kaçtır?
Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun tefsirini yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir(Ali imran, 7) ayetine göre, tefsir yapmak caiz değil mi?
Tevbe suresi 107-110. ayetlerine göre, her camide namaz kılınmaz denilebilir mi? Caminin kuruluş maksadına, yapanların niyetine, para verenlerin amellerine bakmak gerekir mi?
Bakara suresi 51 ve 52 ile 55 ve 56. ayetlerde, şükretmeleri için kavmin öldürülüp diriltildiği anlatılmaktadır. Bu ayetler şükretmenin önemini mi belirtmektedir?
"Allah’ın sözlerini değiştirebilecek hiçbir kuvvet yoktur."(Enam, 6/34) ayeti ile "Biz bir ayetin hükmünü diğer bir ayetle değiştirirsek."(Bakara, 2/106) ayeti bir çelişki değil midir?
Fatiha suresi Besmele ile başlayıp hep dua ile gidiyor; Allah hiç besmele çeker mi? Arapça metinde olmayan Saffat 164-166’da melekler ifadesini, bazı ayetlerdeki, -deki, -söyle, gibi sözleri sanki insan söylüyor?
Beni yarattığım kişiyle baş başa bırak.(Müddesir, 74/11) ayeti ne demektir, günümüze nasıl bakar?
Ateş, çevresindekileri aydınlatınca Allah, nurlarını gideriverip kendilerini karanlıklar içinde bırakır.(Bakara, 2/17) mealindeki ayeti bazı mealler "nurlarını", bazı mealler ise "ışıklarını" diye aktarıyor...
Maide 14. ve 64. ayetlerde, aralarına kıyamet gününe kadar sürecek düşmanlık ve kini salıverdik, denilmektedir. Ancak, Hristiyanların ve Yahudilerin kendi aralarında bir düşmanlıkları görülmemektedir?
Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi 102. ayette geçen Harut ve Marut adlı meleklerle ilgili olayın Sümer döneminden, İsrail efsanelerinden alındığını söyleyenler var. Bunun doğrusu nedir?
Allah, riba (faiz) den gelecek geliri mahvedeceğini (Bakara 2/276) söylediği halde günümüzde bankaların çoğunun aşırı karlar elde etmelerinin hikmeti nedir?
Kim, bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir nefsi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir nefsin yaşamasına sebep olursa,.."(Maide suresi, 5/32) ayeti ne demektir?
Nisa Suresi 11. ve 12. ayetlere göre, eşlerin çocukları babanın çocuklarından sayılmıyor mu? Bu ayetleri açıklar mısınız?
Allah Kur'an'da, insanları ve cinlerı ibadet için yarattığını bizlere bildiriyor. Ahzab Suresi 72. ayette ise, emaneti insan yüklendi, deniliyor. Peki cinler bu teklife dahil değil midir?
Ne dersiniz, şayet O’nun azabı size ha yatarken gelmiş, ha gündüzün!.. (Yunus, 10/50) mealindeki ayeti açıklar mısınız?
Onlar süs içinde yetişen ve tartışmada meramını kuvvetle anlatamayan kızları mı Allah'a isnad ediyorlar? (Zuhruf, 43/18) ayetini açıklar mısınız?
Kur'an ayetlerine göre, Yüce Allah, hangi özelliklere sahip olan kullarını sever?
Zuhruf suresi 33 - 35. ayetlerde geçen, toplumdaki farklılıkların hikmetini açıklar mısınız?
Kur'an-ı Kerim'in Mudari kabilesinin lehçesi fasih olduğu için onların Arapça'sına göre indirildiği doğru mudur?
Kur'an sürekli erkeklere hitap eder ve hitap şekli ise, siz ve eşleriniz, şeklindedir. Bu durum, Kur'an'a göre, erkeklerin birinci sınıf, kadınların ikinci sınıf olduğu anlamına gelmez mi?
Bakara suresi 143. ayette, kıblenin değiştirilmesi manasına gelen bir kelime var mıdır? Ayetin doğru meali hangisidir?
Kur'an'a göre Allah, insan ayrımı yapar mı yapmaz mı? Bazı ayetleri bahane ederek, Allah'ın kulları arasında eşit davranmadığını iddia edenlere nasıl cevap vermeliyiz? Eşitlik ve adalet aynı şey midir?
Kur'an'ın Tanrısı tuzak kurar mı? Bazı ayetleri bahane ederek, bu iddiaları yapanlara nasıl cevap vermeliyiz?
Kur'an'da bir çok ayette Orta Çağ Arap kültürünün yansımalarını görüyoruz. Özellikle kadın ve cennete ilişkin ayetlerin böyle olduğu iddiasına ne dersiniz?
Nuh kıssasında, doğurdukları çocukları hüsranlarını arttırır ve onlar ancak fâsık doğururlar (Nuh, 71/21, 27), ifadesi geçmektedir. Buna göre, bir insan onu doğuran anasına göre fasık olabilir mi?
Bakara 62. ayeti ile 218. ayeti, benzerlik ve anlatım olarak dil bilgisi açısından değerlendirebilir misiniz? 218. ayetteki hicret edenlerden maksat kimlerdir?
Tevbe Suresi 28. ayette geçen, müşrikler ancak bir necistir/pisliktir, ifadesi ne demektir? Buna Yahudiler ve Hristiyanlar da girer mi?
Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı… (Talak Suresi, 12) ayetindeki yedi gök ne demektir?
Nisa suresi 117-119. ayetlere göre, şeytan, insanlara yaratıkları değiştirmelerini emredeceğini söylemektedir. Bu ayet klonlamaya işaret eder mi, şeytan bunları nereden biliyor?
Biz dilesek, elbette herkese hidayetini verirdik. Fakat, Cehennemi hem cinlerden hem insanlardan bir kısmıyla dolduracağım, diye benden kesin söz çıkmıştır. (Secde, 32/13) ayetini nasıl anlamak gerekir?
En'am suresi 143 ve 144. ayetlerinde geçen koyun, keçi, deve ve sığırın çift çift yaratılmasını ve neden bu hayvanların zikredildiğini açıklar mısınız?
Muhammed Suresi 33. ayette geçen, ''... İşlerinizi boşa çıkarmayın.'' ifadesini açıklar mısınız?
Kendilerine okunmakta olan kitabı sana indirmemiz onlara yetmiyor mu, (Ankebut 29/51) mealindeki ayete göre, Peygamberimize (asv) hiç mucize verilmemiş midir?
Kim Allah'a güzel bir borç verirse Allah da bunu kat kat fazlasıyla öder. (Bakara, 2/245) Bu ayeti açıklar mısınız?
Ayette, Meleklerin ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler olarak yaratıldığı bildiriliyor. (Fâtır, 35/1) Nurdan yaratılmış varlığın kanatalara ne ihtiyacı olabilir?
Şems suresi 2. Ayette geçen, takip eden Ay, ifadesi hangi anlama geliyor? Bundan, Güneş battıktan sonra, Ay'ın gelip Güneşin yerine geçip ışık vermesi anlamı çıkar mı?
"Kulumuz Eyyub'u da hatırla. Hani o: 'Herhalde şeytan, bana kahredici bir acı ve azap dokundurdu.' diye seslenmişti."(Sad, 38/41) ayetinde geçen acı ve azaptan maksat nedir? Şeytan bir peygambere vesvese verebilir mi?
Hadid suresi 12. ayette geçen; gün gelir, mümin erkekleri ve mümin kadınları, önlerinde ve sağ taraflarındaki nurlarıyla, koşarcasına cennete doğru ilerlediklerini görürsün, cümlesini açıklar mısınız?
Hz. İbrahim'in, Ya Rabbî, ölüleri nasıl dirilteceğini bana gösterir misin, (Bakara, 2/260) isteğinde bulunması, bir vesveseye mi işarettir?
Talak suresi 4. ayete göre, hayız görmemiş kızlarla evlenip ilişkiye girilebilir mi? Büluğa ermemiş kız ergin olmadığından, nikahta rıza meselesi nasıl çözülür?
Darda kalmış kişi dua ettiği zaman onun yardımına kim yetişiyor. (Neml, 27/62) Kendisine cevap veremeyecek kimseleri çağırandan daha sapık kimdir? (Ahkaf, 46/4,5,6) gibi ifadeler, ölülerden yardım istemenin şirk olduğu anlamına gelmez mi?
Bakara 178. ayette bahsedilen öldürülenlere uygulanacak kısas ile hüre karşı hür, köleye karşı köle kısas edilir, ifadesinden kasıt, kan davası mıdır?
Kur'an-ı Kerim'de sık sık göklerin ve yerin gaybından bahsedilir. Bunlar nelerdir? Tespit edilebilmiş midir?
Araf suresi 13. ayette Allah İblis'e, in oradan, diyor. Şeytan nerde duruyordu ki veya Allah'tan daha yüksek bir yerde mi duruyordu ki böyle bir sentaks veya telaffuz oluştu?
Asr suresinde geçen "Muhakkak insan hüsrandadır." ifadesini ahir zamana münasip olarak nasıl anlayabiliriz? Hüsrana uğramamak için neler yapmak gerekir?
Hanefi, Şafi ve diğer mezheplere göre Kur'an-ı Kerim' i dinlemek farz mı, vacip mi, sünnet mi?
Talak suresinin 1. Ayetinde geçen, kadının hayasızlık etmesi neyi kapsamaktadır, ne anlama gelmektedir?
Vakıa 58 ve 59. ayetler; şimdi gördünüz mü o döktüğünüz meniyi; siz mi yaratıyorsunuz onu, yoksa biz miyiz yaratan, buyuruluyor. Bu ayetlerin açıklaması nedir?
Siz doğru yolda olduktan sonra sapanlar size zarar vermez. (Maide, 5/105), ayeti ile herkesin kendi görüşünü beğendiği bir zamanda kendinizi ıslah ediniz, hadisini nasıl anlamak gerekir?
Ey Hâmân, bana bir kule yap, (Mü'min Sûresi 40/36) ayetinde geçen piramit hangisidir?
Enam Suresi 125. Ayete, Allah kimi dalâlette bırakmayı dilerse, onun göğsünü semada yükseliyormuş gibi daralmış, sıkıntılı yapar, anlamı vermek doğru mudur; doğruysa ne demektir?
Vakıa Suresi 7. ayette insanların üç sınıfa ayrılacağı bildirildiği halde, İnşikak Suresi 10. ayette iki sınıftan bahsedilmesi nasıl açıklanabilir? Kitabı arkadan verilenler kimlerdir?
Allah, hikmeti istediğine verir. Bakara Suresi 269. ayetini açıklar mısınız?
Nisa 34. ayetteki, vedribûhünne kelimesine, kadınları dövün anlamı yerine, yatağını ayır anlamı vermek daha doğru olmaz mı? Nitekim, darabe fiili sefere çıkmak anlamına geldiği gibi, Peygamberimiz de bu ayeti uygulamamış.
Bakara 258. ayette geçen İbrahim ile Nemrud arasındaki tartışmayı örnek gösterip, Kur'an'ın, Tanrı'nın varlığını ispatlamak üzere kullandığı mantığın, hiçbir bilimsel değeri olmadığı iddiasına ne dersiniz?
Muhammed Suresi 17. ayette geçen, Allah onların hidayetini artırmış, günahlardan sakınmaları için ilham vermiştir, özelliğine sahip olmak için nelere dikkat etmemiz gerekir?
Bizim babamız Hz. Adem (as) olduğu halde, Hac Suresi 78. ayette neden, babanız İbrahim, deniliyor, hikmet nedir?
Kur'an'daki Melekut kelimesine denk gelen Cern/Tanrı Parçacığı ile insanların uğraşmasının bir sakıncası var mıdır? Dünyayı bekleyen tehlikeler nelerdir?
Kur'an'da açık bir şekilde Allah'ın ismi ile anılandan yiyin, ayeti varken, İmam Şafii neden kurban keserken besmeleyi söylemeyi sünnet kabul etmiş de diğer mezhep alimleri farz demiştir?
Tâhâ Suresi 132. ayette geçen, ailene namazı emret, ifadesini açıklar mısınız?
Enam Suresi 60. ayetinde ifade edilen, geceleyin ölmek gündüzün dirilmek ile ilgili bilgi verir misiniz? Uyanık ve uyku halindeki insan metebolizmasında farklı olan birşeyler var mıdır?
Namazda sesli sessiz okuyuş şekli nasıl olmalıdır? "Namazında niyazında sesini fazla yükseltme, fazla da kısma, ikisinin arasında bir yol tut." (İsra, 110) Ayeti açıklar mısınız?
Bakara Suresi 19. ayette geçen gökteki karanlıklar nedir, karanlıklarla ve verilen örneklere ne anlatılmak isteniyor? Münafıkların dilsiz, sağır ve kör olmaları ne demektir?
Kaf Suresi 7. Ayetinde "yeryüzünü de uzatmışız" derken acaba dünyanın dümdüz olduğu mu ima edilmektedir?
Cenneti tarif eden "eni gökle yerin genişliği kadar" (Hadid, 21) ayeti ile 'genişliği göklerle yer arası kadar' (Ali İmran 133) ayeti arasında bir çelişki var mıdır?
Okunan Kur'an'ın sevabının Allah Resulüne hediye edilemeyeceği ve bunun bidat olduğu doğru mudur?
Nur 44. Ayette geçen "Allah, geceyi ve gündüzü (birbirine) çevirir" ifadesinin Dünyanın dönüşüne işaret ettiğini söyleyebilir miyiz?
İsrailoğulları bir ırkın, Yahudilik ise bir dinin adıdır. Kur'an'da İsrail oğulları kelimesi Yahudi dinine inanan anlamında kullanılmasının hikmeti nedir?
'Eğer biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Allah korkusundan baş eğerek, parça parça olmuş görürdün…(Haşr 21) ayetini açıklar mısınız?
Lokman Suresi 10. Ayette geçen 'Revasiye' kelimesi hangi anlama gelmektedir? Bazı tefsirlerde 'dağ' bazılarında 'ağır baskılar' şeklinde meal verilmesi doğru mudur?
Bazıları cihad ayetlerinin sadece savaş zamanına mahsus olduğunu bugünkü savaşın da bilgiyle kalemle yapıldığını iddia ediyor?
Bakara 36 ve 38. ayetleri, Hz. Adem (as) ile Hz. Havva'nın cennetten çıkarıldıklarında yanlarında başka kimselerin de olduğunu mu gösterir?
Genellikle Kur'an'dan, duadan ve nasihattan sonra okunan "Sübhâne rabbike rabbilızzeti ammâ yasıfûn..." duasının manası nedir, neden okunmaktadır?
Sebe 14. ayette, cinlerin, Hz. Süleyman'ın öldüğünü, ancak dayandığı asasını bir ağaç kurdunun yemesi sonucu anladıkları bildirilmektedir. Bunu nasıl anlamak gerekir?
Zuhruf 60 ve 61. ayette geçen 'Dileseydik, sizin içinizden de melekler yaratırdık' 'İsa, kıyamet vakti için bir bilgidir' ifadelerini açıklar mısınız.
Bakara 219. ayetinde geçen 'ihtiyaç fazlasının harcanması' istenirken zekatı hesaplayıp verdikten sonra kişide yine ihtiyaç fazlası kalıyor ise bu durumda ne yapılır?
Yunus 99. ayette 'Allah dilerse bütün insanların iman edeceğinin' bildirilmesi ile Tevbe 29. ayette 'hak dinini din olarak benimsemeyen kimselerle savaş yapılmasının' istenmesi çelişki değil midir? Allah, hak dini kabul ettirmek iç
Sebe 40. ve 41. ayetlerde Rabb'imiz meleklere 'Bunlar mı size tapanlar' diye bir soru yöneltiyor. Rabbimiz her şeyi bilmesine rağmen neden soruyor? Tapılan cinler ise, neden meleklere soruluyor?
İslam'a göre iddaa haram ise, Hz. Ebubekir Rum Suresi gelince, Bizanslılar ile İranlıların arasında geçen savaş için neden iddaya girmiştir?
Al-i İmran 146. ayetin, Hafs mushafında 'katele', Verş mushafında 'kutil' şeklinde farklı yazılmasını bahane ederek Kur'an'a şüphe vermek isteyenlere nasıl bir açıklama yapılabilir?
Ahzab suresi 50. ayeti bahane ederek, Hz. Muhammed'e helal kılınan hanımlarla yapılacak evliliklerin tıbbi sakatlıklar doğuracağı iddiasında olanlara ne cevap verebiliriz?
'De ki: Eğer Rahmân'ın bir çocuğu olsaydı, elbette ben (ona) kulluk edenlerin ilki olurdum!' (43/81) ayetinde geçen ''evvelül âbidîn''in ''karşı gelenlerin ilki'' anlamına da geleceği iddiası doğru mudur?
'Hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer." (Talak, 4) ifadesinin, lohusalık döneminde altı hafta ilişkiye girilemeyeceğini söyleyerek modern tıpla çeliştiğini iddia edenlere nasıl cevap vermeliyiz?
"Gökte hem rızkınız, hem size vadedilen şey vardır." (Zariyat Suresi, Ayet 22) Bu ayeti açıklar mısınız, nasıl tefekkür edebiliriz?
Neml 87. ayette geçen 'gökteki canlılar' dan maksat kimlerdir? 93. ayetinde, Allah'ın ayetlerinin gösterileceği ve tanınacağı ifadesiyle günümüz mü kastediliyor?
Fussilet 41/16. ayette geçen 'uğursuz günlerde dondurucu bir kasırga gönderdik' ifadesindeki 'uğursuz günler'e "Noel Günü" gibi bir anlam yüklemekte sakınca var mıdır?
'Biz arzı mihad kıldık' ayetinde geçen 'mihad' ne demektir?
Kur'an'da, Hz. İsa aleyhisselamın hayatı, peygamberliği ve ümmetiyle olan ilişkileri hakkında neden detaylı bilgi yoktur?
Kur'an'da geçen 'Allah intikam alıcıdır', 'Allah öfkeleniyor, kızıyor' gibi ifadeler, Allah'ın insanlaştırılması şeklinde bir algı oluşturmuyor mu?
'And olsun senden önce de peygamberler gönderdik ve onlara da eşler ve çocuklar verdik...' (Ra'd, 13/38) ayetinin iniş sebebi, Yahudilerin, Peygamberimizin çok evliliğine yaptıkları itiraz mıdır?
Müslümanlar Tevrat'ın değiştirildiğini iddia ediyorlar. Halbuki, Maide 43- 44, Ali İmran 3, 93, Bakara 113 ve Nisa 136. ayetler Tevrat'ın değiştirilmediğinin alenen ispat etmektedir?
'Muhammed hiçbirinizin babası değildir.' (Ahzab Suresi, 40. ayet) 'Peygamberin eşleri müminlerin anneleridir.' (Ahzab Suresi 6. ayet) Bu ayetler arasındaki uyuşmazlığa ne dersiniz? Bunları bahane edip Kur'an'a şüpheyle bakan
Münafikun suresi 4. ayette neden 'Allah kahretsin onları' denilmektedir?
İnşirah Suresi 7. ayette "Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul." buyuruluyor. Bu ayeti açıklar mısınız?
Taha Suresi, 103 ve 104. ayetlerde geçen 'On günden fazla durmadınız', 'Bir günden fazla durmadınız' sözüyle ne demek istendiğini açıklayabilir misiniz?
Nur suresi 31. ayette 'namuslu kalmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın' diye yazıyor, peki namuslu kalmak istemeyenleri?
Yusuf Suresi 78. ayetinde Hz.Yakub (a.s)'ı çocukları şeyh diye nitelendirilmişler. Neden Peygamber olduğundan bahsetmiyorlar?
Tahrim suresi 4 ve 5. ayetlere göre, Peygamberin özel hayatına Allah, Cebrail, hatta melekler bile karışıyor, sizi boşarsam daha iyilerini de alırım diyor. Bu ayetleri Allah'ın indirmesi benim mantığıma ters geliyor?
Sebe Suresi 44. ayette "senden önce onları uyarmakla görevli bir peygamber göndermedik" buyuruluyor. Madem uyarıcı göndermemiş niye imtihan ediyor?
'Muhammed, Ahzab 53. ayet ile evine gelen misafirlerin ayağını kesmiştir. Ahzab 55. ayet ile de vefatından sonra eşlerinin evlenmesini engellemiştir.' iftirasına ne dersiniz?
Maide 64. ayette: "Yahudiler, 'Allah'ın eli çok sıkıdır.' dediler. Söyledikleri söz sebebiyle onların elleri bağlansın ve lanete uğrasınlar! Aksine Allah'ın elleri açıktır." Allah yarattıklarına benzemez, neden eli açık deniyor?
Al-i İmran suresi 55. ayette Hz. İsa'ya uyanların kıyamete kadar o inkarcılardan üstün kılınacağı bildiriliyor. Buna göre, Hz. İsa'ya uyan Hristiyanlar kıyamete kadar bütün milletlere üstün mü gelecek?
Enfal Suresi, 43 - 44. ayetlerde geçen, Bedir Harbi'nde düşman sayısının müminlerin gözlerine az gösterilmesi, meselesini açıklar mısınız?
Bazı ayetlerinde geçen 'Allah hesabı çabuk görendir' ifadeleri ile başka ayetlerde geçen 'onlara mühlet verir' ifadeleri arasındaki ilişkiyi açıklayabilir misiniz?
Hadiste Allah'ın kulunun zannı üzere olduğu belirtilirken, Necm Suresi 28. ayette, zannın hakikat namına hiç bir şey ifade etmediği belirtiliyor. Buna göre, "Allah, kulunun zannı üzerinedir." hadisini nasıl anlamalıyız?
Nur Suresi 60. ayet ışığında, genç hanımların hatları belli etmeyen elbise giymeleri yetmeyip, pardesü/çarşaf vb. dış elbise giymeleri farz mı oluyor?
"Hz. Muhammed, Fetih suresi 18-21. ayetleri Hudeybiye seferi sırasında kendi günlük siyâsetinin bir gereksinimi olarak Kur'ân'a koymuştur.' iddiasına ne dersiniz?
Maide suresi 14. ayette Allah'ın hristiyanlar arasına kin ve düşmanlık soktuğu belirtiliyor, böyle bir şey nasıl olabilir? Bu ayeti açıklar mısınız?
Rûm, 30/21 ve Nahl, 16/72. ayetlere göre, her insanın, Hz. Adem örneğinde olduğu gibi, kendi nefislerinden yaratılmış eşleri mi vardır?
Tevbe suresi 117. ayette ifade edilen - Peygamber, ensar ve muhacirin tevbesi - hakkında bilgi verir misiniz?
Nereye dönerseniz Allah'ın yüzü işte oradadır. (Bakara 115) ayetinde geçen "Allah'ın yüzü" ne anlama gelmektedir.
Rabbinin rızasına ermek için sabret (Müddesir 7) ayetini açıklar mısınız?
Sûrâ, 49-50 ve Fatır, 11 gibi ayetlerde, Allah'ın dilediğini kısır olarak yarattığı söyleniyor. Yaratan Allah olduğuna göre, evlenme konusunda kısır kadınların tercih edilmemesi bir zıtlık değil midir?
En'am suresi 84. ayette neden İshak (as) İsmail (as)'den önce zikredilmiştir? Kur'an-ı Kerim'de geçen Peygamberlerin isimleri neden kronolojik sırasına göre anlatılmamıştır?
Fatır suresi 11. ayette "Herhangi bir canlının ömrünün uzaması veya kısaltılması da mutlaka bir kitapta yazılıdır." buyurulur. Buna göre ömrün uzaması ve kısalmasını izah edebilir misiniz?
Kafirun Suresi'nde geçen 'Sizin dininiz size, benim dinim bana.' ifadesi, İslamın evrenselliğine aykırı olmaz mı?
Peygamberler, Allah'tan başka kimseden korkmazlar ise, bazı ayetlerde onların korktuğunun bildirilmesi bir çelişki değil midir?
Şuara Suresi 221. ayete göre, Şeytanlar göklerden mi iniyor?
Şuara Suresinde geçen 'O muazzam yapıları dünyada ebedî kalmak gayesiyle mi inşa ediyorsunuz?' ifadeyi açıklar mısınız?
Allah Hz. İbrahim'e babası için dua etmemesini söylediği halde, onun İbrahim Suresi 41. ayette 'Beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!" diye dua etmesinin sebebi nedir?
İbrahim Suresi 45. ayette bahsedilen yurt, kimlerin yurdudur? Araplar, helak olmuş olan hangi milletin yurdundalar?
İsra Suresinin 72. ayetinde geçen 'Kim bu dünyada kör ise, âhirette de kördür' ifadesi ne demektir?
Nahl Suresi 106. Ayette geçen 'Kalbi imanla dolu olarak mutmain iken, dini inkâr etme' konusunu açıklar mısınız?
Nisa Suresi 88. ayette geçen 'Allah'ın saptırdığını doğru yola getirmek mi istiyorsunuz?' ifadesi, çabalarımızın boşuna olduğu anlamına mı gelmektedir?
Yusuf Suresi 15. ayeti açıklar mısınız? Hazreti Yusuf (a.s) çocukken vahiy almış mıdır?
Bakara Suresi'nin ilk ayetlerinde münafıklardan bahsediliyor. Bu münafıklar Yahudi asıllı olan münafıklar mıdır yoksa Yahudiler bu Arap münafıklara yardım mı etmektedirler?
Enfal Suresi, 48. ayette şeytanın, "Doğrusu benim sizinle ilgim yoktur; sizin göremiyeceğiniz şeyleri görüyorum." dediği belirtilmektedir. Buna göre şeytan ne görmüştür?
Gölge secde eder mi? Ayetlerde geçen 'Gölgelerin sabah akşam ister istemez secde etmeleri' (Ra'd, 13/15) ve 'Gölgelerin küçülerek ve Allâh'a secde ederek sağa sola dönmeleri" (Nahl, 16/48) bu ayetleri nasıl anlamalıyız?
Şuara Suresi 85. ayette Hz İbrahim'in "Beni naim cennetinin varislerinden eyle." duası var. Peygamberimiz (s.a.m) ise "Allah'tan firdevsi isteyin, o en yüksek cennettir." buyuruyor. Hz. İbrahim'in firdevsi istememesinin nedeni nedir?
Bakara Suresi 248. ayette bahsi geçen Kutsal tabut yada sandık gerçekten fiziki olarak var mıdır? Ahir zamanda bulunacak mıdır?
Kur'an-ı Kerim yazılırken lehçe farklılıkları olmuş mudur? Okuyuştaki farklılıklar yazıya yansımış mıdır?
Maide Suresi 6. ayetin sonunda "Allah'ın muradı sizi sıkıntıya koşmak değildir; fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz." Bu ayeti açıklar mısınız?
İsra Suresi 64. ayette geçen "Atlıların ve yayalarınla onların üzerine yürü. Onların mallarına ve evlatlarına ortak ol. Onlara vaadlerde bulun." ifadesini açıklar mısınız?
Hz. Şit (a.s.)'a 50 sahife indirildiği halde Kur'an-ı Kerimde neden ismi geçmiyor?
Eğer yasaklanan günahların büyüklerinden kaçınırsanız sizin öbür küçük günahlarınızı örtüp affederiz ve sizi değerli bir mevkie yerleştiririz'(Nisa,4/31) ayetini açıklar mısınız?
Tebbet Suresi tarihi bir olay olduğu halde neden namazda dua olarak okumaktayız?
Nur Suresi, 60. ayete göre yaşlı kadınların tesettürü nasıl olmalıdır?
Furkan Suresi 71. ayette tevbe edenin tevbesinin kabul edileceği buyurulmaktadır. Peygamberimiz (asv) tevbe etmeyenlere mi şefaat edecektir?
İmran ailesinden bahseden ayetleri açıklar mısınız? Ayetlerde (3/31-38) bahsi geçen Meryem'in, Hz. Musa'nın kız kardeşi Meryem mi, yoksa Hz. İsa'nın annesi Meryem mi olduğu konusunda karışıklık var mıdır?
Fatiha Suresi'nde neden 'Elhamdü lillahi Rabbi'l-alemin,'den sonra Allah ın Rahman ve Rahim isimleri zikrediliyor?
Nisa Suresi, 83. Ayette geçen; "Allah'ın üzerinizdeki lütfu ve rahmeti olmasaydı, pek azınız hariç, şeytana uyardınız." ifadelerini açıklar mısınız?
"Bina ustası olan ve dalgıçlık yapan her bir şeytanı, bukağılara bağlı olarak diğerlerini de, onun emrine verdik."(Sad, 37-38) ayetini açıklar mısınız. Şeytan Hz. Süleymanın emrine mi verilmiştir?
Fatır suresi, 5. ayette geçen; "Şeytan sizi Allah'ın rahmetiyle kandırmasın" ifadesini açıklar mısnız?
Aynı konu anlatılmasına rağmen, Bakara 63. ayette Tûr olarak bildirilen Dağ, Araf 171. ayette Cebel olarak bildirilmiş. Bu farkın nedenini açıklayabilir misiniz?
Kur'an'da bir ayette "Bir ayeti unutturur veya neshedersek."(Bakara, 2/106) başka bir ayette ise "Sana okuyacagız ve sen unutmayacaksın." (A'lâ, 87/6) deniliyor. Bu iki ayet arasında farklılık yok mu?
Tevbe Suresi 23. ve 24. ayetlerde 'Babalar, kardeşler, oğullar, eşler ve akrabaların cihaddan daha sevimli olmayacağı' bildirilir. Burada sayılanların içinde anne ve kız çocuğu olmamasının nedeni, onların her şartta korunması için mi?
Kur'an'da 'Sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız.' anlamında bir ayet var. Bunu açıklar mısınız?
Kur'an-ı Kerim'de ateistlerden söz edilmekte midir? Ateist ve kafir birbirinden farklı mıdır?
Kur'an'da borçların yazılmasından bahseder. Borçları yazmak veya yazdırmak farz mıdır?
İsra Suresi, 70. ayetindeki; " İnsanı yarattığımız varlıkların çoğuna üstün kıldık." ifadesini nasıl anlamamız gerekir?
Zaman olacak, inkâr edenler, 'Keşke Müslüman olsaydık!' diye hayıflanacaklar. (Hicr Suresi, 2. Ayet) Bu ayet Müslümanların cehennemden çıkışına delil midir?
Mülk Suresi 3. Ayette 'Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun?' buyurulmaktadır. Gök katları görünebilir bir şey midir ki Allah bu şekilde hitap ediyor?
Sad Suresi, Ayet 34 "And olsun ki biz Süleyman'ı bir imtihandan geçirdik; tahtının üstüne bir ceset atıverdik, o da Allah'a yönelip O'na gönül bağlılığını devam ettirdi." Ayette hangi olay anlatılmaktadır?
Yunus Suresi, 59. ayet: "Allah'ın size indirdiği rızıktan bir kısmını helâl, bir kısmını da haram bulmanıza ne dersiniz? De ki: Allah mı size izin verdi, yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz?" Bu ayette anlatılan nedir?
Yasin Suresi 13 - 32. ayetlerde bahsedilen elçiler ve kavim hakkında bilgi verir misiniz?
Ey iman edenler! Allah sizi ellerinizin ve mızraklarınızın erişeceği bir avlanma ile dener ki gizlide kendisinden kimin korktuğu ortaya çıksın. Kim bundan sonra sınırı aşarsa onun için acı bir azap vardır. (Maide 94) Bu ayette anlatılan nedir?
Ahzab Suresi, Ayet 4: "Allah bir kişinin göğüs boşluğunda iki kalp yaratmamıştır, analarınıza benzeterek haram olsun dediğiniz eşlerinizi analarınız kılmamış, evlâtlıklarınızı da oğullarınız olarak kabul etmemiştir..." Ayeti açıklar mısınız?
Buruc Suresi'nde bahsedilen, ateşe atılan Müminler hakkında bilgi verir misiniz? Ashab-ı Uhdud nedir?
Kur'an'da neden Hz. Muhammed'in aile hayatı ile ilgili bilgiler bolca bulunmaktadır?
Sad Suresi 18. ayette bildirilen, 'Dağları Davud'un emrine verdik.' ve 'Akşam sabah onunla beraber tesbih ederlerdi.' ifadelerini nasıl anlamamız gerekir?
Furkan Suresi 13 ve 14. ayete göre, cehenneme girenler yok mu olacaktır?
Bazı ayetleri birleştirip beraber tercüme etmenin bir sakıncası var mıdır?
Maide Suresi 97. Ayette geçen 'hac kurbanını ve (kurbanın boynuna asılan) gerdanlıkları insanların belini doğrultmaya sebep kıldı' ifadesi ne anlama geliyor?
Hac suresi 65. ayette, 'Allah, göğü yerin üstüne düşmekten alıkoyar.' denilmektedir. Gök nasıl olur da 'Yer'in üzerine düşer?
Allah, ne "bahîre"yi, ne "sâibe"yi, ne "vesile"yi ve ne de "hâm"ı meşru kılmıştır. (Maide Suresi, 5/103) Bu ayette ifade edilen; bahîre, sâibe, vesîle ve hâm nedir?
Şuara Suresi, 4. Ayette 'Biz istesek, onlara gökten bir mucize indiririz de derhal ona boyun eğerler.' Gökten bir mucize derken, başlarına bir felaket indirmekten mi bahsediliyor?
Kur'an mahluk mudur?
Kuranın değiştiğini iddia edenlere nasıl cevap verebiliriz?
Televizyonda Kur'an okunması
Peygamberimiz döneminde Kuranın okunuş şekli
Kur'ân nelerden bahsediyor, içinde neler var, hangi konuları ele alıyor? Bize nasıl bir çizgi çiziyor, nasıl bir hayat tarzı sunuyor? Hayata getirdiği prensipler nelerdir?
Kuran Hatmi ve hatim duası var mıdır? Peygamber Efendimiz ve Sahabeler yapmış mıdır?
Bazı ayetlerde geçen semavat ve arz' ın yedi kat olması şeklindeki ayetleri nasıl anlamalıyız?
Kur'an' da geçen; 'Yahudi ve Hıristiyanları dost tutmayınız.' ayeti nasıl anlaşılmalıdır? Onlarla iktisadî ve sosyal münasebetler içine girmek bu ayetin yasak sahasına girer mi?
Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır?
Hakkı bulmanın tek yolu Kur'ana uymak mıdır?
İslami Sitelerimiz
Sorularla İslamiyet
Kuran-ı Kerim
Resulullah
Binbir Hatim
İlme Davet
Radyo Kur'an
Yabancı Dil Sitelerimiz
Questions on Islam
Islam Voprosi
Suallarla Islam
Fregen an den Islam
Asyilaislamiyya
Vaprosi Islam
Viden om Islam
Islam Geloof
Wenda Islam
Temas Islamicos
Windows of islam
Resulullah
Mathe to Islam
Nafizatalnoor
Sujets islamiques
Risale Sitemiz
Sorularla Risale
Video Sitelerimiz
İslamiyet Tv
Feyyaz Tv
Kuran Tv
Android Uygulama
Kur'an Oku
Risale-i Nur Kütüphanesi (Google play)
Risale-i Nur Kütüphanesi (Huawei)
Sorularla İslamiyet(offline)
Resimli Vecize Paylaş
iPhone&iPad Uygulama
Kur'an Oku
Risale-i Nur Kütüphanesi
Sorularlaislamiyet.com(offline)
Feyyaz.tv(online)