Allah’ın ilgili ayetlerde söz konusu ettiği kısırlık olgusu, kadınların bir kusuru olarak değil, sebeplerin gerçekte tesirlerinin olmadığı, her şeyin doğrudan Allah’ın emir ve iradesiyle gerçekleştiğine dikkat çekmek içindir. Aşağıda mealini verdiğimiz söz konusu ayetlerde bu husus çok açıktır.
İlgili ayetlerin meali şöyledir:
“Göklerin ve yerin hâkimiyeti Allah’ındır. O dilediğini yaratır. Dilediğine kız evlat, dilediğine erkek evlat verir, yahut kızlı oğlanlı olarak her iki cinsten karma yapar. Dilediğini de kısır bırakır. O her şeyi mükemmel bilir, her şeye kadirdir.” (Şura, 42/49-50)
“Allah sizi (atanız Âdemi) topraktan, sonra(ki nesilleri de) nutfeden yarattı. Sonra sizi çift çift yaptı. Onun bilgisi dışında hiçbir dişi ne hamile kalır, ne de doğurur. Herhangi bir canlının ömrünün uzaması veya kısaltılması da mutlaka bir kitapta yazılıdır. Bütün bunlar, Allah'a göre, elbette pek kolaydır.” (Fatrı, 35/11)
Allah’ın yaratışındaki farklılıklar, bir kusur değil, sonsuz ilim, kudret, hikmet ve iradesinin bir belgesidir. Güneş sisteminin sanat açısından atom sisteminden daha değerli olduğunu söyleyemeyiz. Gök gözü olan güneşin insan gözünden daha değerli olduğunu kim iddia edebilir! Bir sivrisineğin, sanatça bir filden daha aşağı olduğunu iddia etmek mümkün müdür?
İnsanların iradeleri dışında cereyan eden hiçbir durum onlar için bir kusur değildir ve Allah bu yönlerinden ötürü onlara kusurlu kimseler muamelesini yapmaz ve o nazarla bakmaz.
Kâinat memleketinin yegâne sultanı, varlık mülkünün tek sahibi olan Allah, mülkünde dilediği şekilde tasarruf eder. Onun bu tasarrufuna itiraz etmek, hem yersiz, hem lüzumsuz, hem su-i edeptir.
“De ki: “Ey mülk ve hakimiyet sahibi Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verir, dilediğinden onu çeker alırsın! Dilediğini aziz, dilediğini zelil kılarsın! Her türlü hayır yalnız Sen’in elindedir! Sen elbette her şeye kadirsin!”(Ali İmran, 3/26) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Vasıfların değerleri kendi özel konumlarında geçerlidir. Örneğin, koşuda birinci gelen bir at en değerli kabul edilir. Fakat, yük taşıma söz konusu olduğunda bir katır o attan daha değerli olabilir. Bir insan bir at kadar koşamadığı, bir öküz kadar çift süremediği, bir kuş gibi uçamadığı halde, bütün hayvanların üstünde bir mertebeye sahip olduğu bilinmektedir.
Yani her bir şeyin değeri belli bir açıdan önem arz etmektedir. Bu değerler izafidir, rölatiftir. Gündüzde güneşin ışığı, gecede ise ayın mehtabı daha güzeldir. Güreşte kuvvet aranır, yazıda bilgi aranır. Savaşta sertlik, kahramanlık aranır, barışta yumuşaklık, halim-selimlik aranır. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür.
Bununla şu yargıya varmak istiyoruz; çocuk doğuran bir kadının, kısır bir kadından daha üstün olması, evliliğin asıl amacı olan çocuktan ötürüdür. Bu ise izafidir. O kısır kadın bir çok yönden çocuk yapan kadından daha üstün olabilir.
Bununla beraber, “Evin kösesindeki bir hasır, döl getirmeyen/çocuk doğurmayan kısır kadından daha hayırlıdır”(Gazalî, İhya, 2/26) mealindeki rivayet sahih değildir. Zeynu’l-Irakî, “Bazılar tarafında Hz. Ömer’e dayandırılan böyle bir sözün Hz. Peygamber(a.s.m)’den geldiğini gösteren bir kaynak söz konusu olmadığını..” belirterek hadisin aslının olmadığına işaret etmiştir(bk. Irakî, Tahricu Aahadisi’l-İhya-İhya ile birlikte- a.g.y).
Keza, “Döl getiren siyah kadın, doğurmayan (kısır beyaz) güzel kadından hayırlıdır” rivayeti de sahih değildir(bk. Irakî, a.g.e, 2/27, Mecmau’z-Zevaid,4/258).