Hz. Musa (as.) Zamanında yaşanan 'bakara' olayı bize ne anlatıyor? İneği bilirsiniz. Memelerinden şifalı süt sağdığımız, etinden protein sağladığımız mübarek bir hayvandır. Kurban olarak kesilmesi de makbuldür; kesene, kestirene sevap getirir.
Peki, inek ve kesilmesi neden önemli? Kuranda bu konudan sadece tarihe geçmiş bir topluluğun başından geçen bir olay olarak mı bahsediliyor? Bizler için, bu konu ne anlam taşıyor?
Öncelikle, tarihi olayı hatırlayalım. Mısırda Nil nehrinin taşıdığı bereketle, kızgın çöl verimli topraklara döner. Toprak sulanır, işlenir, bol ürün hasat edilir. O zamanki tarım sabana, saban da inek ve öküze dayalı olduğundan, bu hayvanlar insanların gözünde çok ama çok değer kazanır.
İneğin, hayatlarında böylesine merkezi bir yer tuttuğu bu insanlar, zamanla 'inek olmasaydı, toprağı süremezdik. Rızıksız kalır ve ölürdük.' sonucuna ulaşırlar. Ona kutsal bir şeymiş gibi yaklaşırlar. Kimseye ona el sürdürmez; dokunulmasına izin vermezler. Dokunulmazlığını kazanan inek artık kutsaldır.
Ne var ki insanlar kendilerini de Nil Nehrini de toprağı da hayvanları da yaratan Allah' ı sevecekleri ve ona teşekkür edecekleri yerde, zavallı ineklere yönelince, Cenabı Hak onlara Hz. Musa'yı (AS) gönderir. Ve ineği Hz. Musa (AS) kurban edip keser. Hz. Musanın ineği kesmesi bir semboldür. Bu kesimle aslında ineğe tapma fikri, inek-perestlik inancı kesilmiş, ortadan kaldırılmış olur.
İşte nimetleri Allah' tan bileceklerine sebeplere sarılan insanlar, bu halleriyle o sebebi bir bakıma ilahlaştırmış olurlar. Bu noktada herkesin hâlâ kesmesi gereken bir ineği vardır. Çağlara ve kişilere göre 'inek'ler, yani vesileler değişiyor; ama inek ve ineğin kesilmesi olayının taşıdığı anlam değişmiyor.
Kur'an gibi yüce bir kitabın, niçin en uzun sûresi bakara (inek) olarak adlandırılmıştır?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategorisi:
Soru ve Cevaplar
Gönderi tarihi: 09-04-2006
13,881 kez okundu
Sorularla İslamiyet
Kategorisi:
Soru ve Cevaplar
Gönderi tarihi: 09-04-2006
13,881 kez okundu
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
-
Nahl Suresi 32. ayette: "(Onlar,) meleklerin, "Size selâm olsun. Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir." buyuruluyor. Burada "melekler" deniyor, can alan melek kaç tanedir?
-
Fatıma Mushafı nedir? Böyle bir şey var mıdır; varsa da bu nasıl mümkün olabilir?
-
“(Kurtuluş) ne sizin kuruntularınıza, ne de Ehl-i kitab’ın kuruntularına göre olacaktır” (Nisa 123) ayetinde geçen “siz” den maksat Müslümanlar mıdır?
-
"Muhakkak ki muttakîler cennetlerde ve ırmakların başındadırlar. Doğruluk makamında güçlü bir hükümdarın katındadırlar" (Kamer 54; 54-55) Ayetlerin manasını açıklar mısınız?
-
Namaz kaç vakittir? Nur Suresi 58. ayette namazın üç vakit olduğu ifade edilmiyor mu? "Ey inananlar, emriniz altında çalışanlar ve sizden henüz erginliğe ermemiş olanlar üç kez izin almalıdırlar: Sabah namazından önce, öğle vaktinde dinlenmek için..."
-
“Biz onu mutlaka yakacağız, sonra darmadağın edip denizde savuracağız." (Taha, 97) ayetine göre, Altın buzağının eriyip yok olması ve küllerinin denize savrulması mümkün müdür?
-
Kur'an-ı Kerim ayetlerinin bir ksımının günümüzde uygulanamayacağı söylenmektedir. Bu konuda nasıl düşünmeliyiz?
-
Meryem suresinin 71. ayeti kerimesinde cehennem için "içinizden oraya girmeyecek kimse kalmayacak" buyruluyor. Müminler dahi girecek mi?
-
Madem ki şahit getiremediler, onlar Allah katında yalancılardır (Nur 13), ayetine göre yalancı şahit getirselerdi, doğru mu söylemiş olacaklardı?
-
Abese suresinin 15-16. ayetlerinde "erdemli katipler"in Kuran'ı yazmasından mı bahsedilmektedir? Ayetlerde kastedilen mana nedir?
KUR'ANIN EN UZUN SURESİNİN VE FATİHADAN SONRA İLK SÜRESİNİN BAKARA ( İNEK ) OLMASININ EN ÖNEMLİ HİKMETİ İNSANIN BAŞI BOŞ BIRAKILDIĞI ZAMAN İNEĞE BİLE TAPACAK KADAR CAHİL OLMASIDIR.SANKİ ALLAH (CC) KUR'ANI KERİMDE FATİHA VE SONRASI BAKARA SURESİ İLE BİZE ŞÖYLE SESLENİYOR FATİHA İLE; ALLAH'A ŞÜKREDİN DUA EDİNKİ ALLAH SİZİ BAŞI BOŞ BIRAKMADI, YOKSA SİZ İNEĞE TAPACAK KADAR CAHİLSİNİZ.ALLAH (CC ) BİZİM BU HALİMİZİ BİLDİĞİ İÇİN BİR İHTAR OLARAK KUR'ANI MÜCİZ 'ÜL BEYANIN BAŞINA BU SUREYİ GETİRMİŞTİR.DİKKAT EDİN !DENİLEREK CEHALETİMİZE DİKKAT ÇEKİYOR.MUSA (AS) ZAMANINDA İNEĞE TAPAN İNSANLAR GERİ ZEKALI DEĞİLDİ.BÜGÜNDE İNEĞE TAPAN İNSANLAR VAR VE BUNLARIN İÇERİSİNDE PROF.DEN MÜHENDİSİNE KADAR HER KESİMDEN İNSANLAR MEVCUT.DEMEKKİ İNSAN BAŞI BOŞ BIRAKILINCA BU YÖNÜ İLE İNEKTEN DAHA AŞAĞI BİR VARLIK HALİNE GELİYOR VE BUNDAN SONRADA ŞEYTANIN SAĞDIĞI ŞEYTANIN BESLEDİĞİ BİR VARLIK HALİNE GELİYOR.
DOĞRUSUNU ALLAH (CC) BİLİR.
fevkalade bir yorum allah razlolsun