"Melekler, onların canlarını iyi kimseler olarak alırken, "Selâm size! Yapmış olduğunuz iyi işlere karşılık girin cennete" derler." (Nahl, 16/32)
Öldükten sonra insanı kabir hayatı beklemektedir. Kıyametin kopmasına kadarki geçen süre kabir hayatıdır. Kabir, iman ve salih amel sahipleri için cennet bahçelerinden bir bahçe; kâfirler için de cehennem çukurlarından bir çukurdur.
Melekler onların canlarını selam vererek, rahmet, esenlik dileyerek alacaklardır. Ölmekte olan iyi insanlar da gidecekleri yeri göreceklerdir. Yaptıkları amellerin karşılığını cennet ile bulacaklardır. "Cennete girin." denmesi, cennetlerin onlar için hazırlandığını ifade eder.
Burada «Cennet'e girin!» sözünden maksat, Berzah âlemine yerleştikleri an, kıyamet kopuncaya kadar kendileriyle Cennet arasında bir menfezin açılması ve o ebedî saadet yurdunun nefis kokusuyla taltif edilmeleridir.
Diğer bir yorum da şöyledir: Sözü edilen mü'minler ileride mutlaka Cennet'e gireceklerdir. O bakımdan ileride olması kesin olan şeyi olmuş kabul etmek ilâhî âdettendir. Nitekim Kur'ân'da «Sûr'a üflendi» denilerek gelecekte mutlaka gerçekleşecek bir olay, gerçekleşmiş olarak ifade edilir.(Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, İlgili ayetin tefsiri).