Önce şunu söyleyebiliriz ki, söz konusu ayette mevzu edilen hanımların hepsi de artık çocuk doğurmaktan kesilmiş bir yaştaydı. Yani çocukla ilgili bir problem söz konusu olamazdı. Kaldı ki Hz. Peygamber(a.s.m) onların hiç biriyle evlenmemiştir. Belki de bu ilahî ifadeler, hicret edip geldikleri için onları onure etmiştir.
Ancak, Hz. Peygamber(a.s.m)’in kızını amcasının oğlu olan Hz. Ali ile evlendirmiş olması da bu yakın akraba evliliğinin -propagandası yapıldığı gibi- zararlarının olmadığını göstermektedir.
Ahzab suresinin 50. ayetinde Hz. Peygamer(a.s.m)’in amca, hala, dayı ve teyze kızlarını alabileceği hususu seslendirilmiştir. Bu ise insanların bu derecedeki yakınlarıyla evlenebileceklerine bir ruhsattır. Ve dolaylı olarak (yaygın kanaatin aksine) bu yakın evlilikten ötürü çocuklarda anormal bir durumun olmayacağına işaret edilmiştir.
Öyle tahmin ediyoruz ki, ciddî, samimî ve dürüst istatistikler yapılsa, akraba evliliğinden doğanların, akraba olmayan evliliklerden doğanlardan daha fazla anormal bir durum sergilemedikleri görülecek ve başka konularda olduğu gibi, bu hususta da bir kısım bilim adamları eski teorilerinden tövbe etmek zorunda kalacaklardır.
İlave bilgiler için tıklayınız:
Ahzab suresi 50 - 51 ve 52. ayetler hakkında açıklama.
Aynı ayetlere göre, Peygamberimizin evlenmek istediği her kadın ona helal mi olmuş oluyor?