İsra Suresi 78. ayette sabah namazının şahitli olduğu belirtilmektedir. Tüm amellerimiz yazıcı melekler tarafından kaydedildiğine göre, diğer vakit namazları da şahitli değil midir?

İlgili ayetin meali şöyledir:

“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar belli vakitlerde namaz kıl ve özellikle sabah namazını! Zira sabah namazı meşhuddur.” (İsra, 17/78)

Alimlerin cumhuruna göre, sabah namazında; diğer namazlarda olmayan bir özellik vardır; o da gece melekleri ile gündüz meleklerinin birlikte hazır olup buna şahitlik etmeleridir. Diğer namazlarda ve diğer vakitlerde amellerimizi yazan melekler iki tanedir. Sabah namazında ise gece ve gündüz meleklerinin devir-teslimi söz konusu olduğu için aynı anda dört melek bir arada bulunur. 

İmamın hemen arkasında yapılan bu devir-teslimden sonra gece melekleri göklere çıkarken “Ya rab! Kullarını, sana kulluk ederken/namaz kılarken bıraktık” derler, yeni göreve başlamış olan gündüz melekleri de “ya rab! Görevi teslim alırken kullarını  sana kulluk ederken/namaz kılarken bulduk” derler. Bunun üzerine Allah meleklere “siz şahit olun ki ben kullarımı bağışladım” buyurur (bk. Razî, İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri)

Tirmizî’nin Ebu Hureyre’den -sahih olduğunu belirterek-rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (asm)  bu ayette söz konusu edilen “meşhud namaz”ın hangisi olduğunu beyan ederken, “bunun sabah namazı olduğunu, çünkü gece ve gündüz meleklerinin orada bir araya gelip birlikte şahitlik ettiğini” ifade buyurmuştur(bk. Tirmizî, tefsir, 18/Tfesiru sureti’i-İsra).

Aynı manaya gelen bir hadisi Buharî de rivayet etmiştir(bk. Buharî, tefsir,10).

Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategorisi:
Soru ve Cevaplar
Gönderi tarihi: 28-10-2011
3,008 kez okundu
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
  1. Nahl Suresi 32. ayette: "(Onlar,) meleklerin, "Size selâm olsun. Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir." buyuruluyor. Burada "melekler" deniyor, can alan melek kaç tanedir?

  2. Fatıma Mushafı nedir? Böyle bir şey var mıdır; varsa da bu nasıl mümkün olabilir?

  3. “(Kurtuluş) ne sizin kuruntularınıza, ne de Ehl-i kitab’ın kuruntularına göre olacaktır” (Nisa 123) ayetinde geçen “siz” den maksat Müslümanlar mıdır?

  4. "Muhakkak ki muttakîler cennetlerde ve ırmakların başındadırlar. Doğruluk makamında güçlü bir hükümdarın katındadırlar" (Kamer 54; 54-55) Ayetlerin manasını açıklar mısınız?

  5. Namaz kaç vakittir? Nur Suresi 58. ayette namazın üç vakit olduğu ifade edilmiyor mu? "Ey inananlar, emriniz altında çalışanlar ve sizden henüz erginliğe ermemiş olanlar üç kez izin almalıdırlar: Sabah namazından önce, öğle vaktinde dinlenmek için..."

  6. “Biz onu mutlaka yakacağız, sonra darmadağın edip denizde savuracağız." (Taha, 97) ayetine göre, Altın buzağının eriyip yok olması ve küllerinin denize savrulması mümkün müdür?

  7. Kur'an-ı Kerim ayetlerinin bir ksımının günümüzde uygulanamayacağı söylenmektedir. Bu konuda nasıl düşünmeliyiz?

  8. Meryem suresinin 71. ayeti kerimesinde cehennem için "içinizden oraya girmeyecek kimse kalmayacak" buyruluyor. Müminler dahi girecek mi?

  9. Madem ki şahit getiremediler, onlar Allah katında yalancılardır (Nur 13), ayetine göre yalancı şahit getirselerdi, doğru mu söylemiş olacaklardı?

  10. Abese suresinin 15-16. ayetlerinde "erdemli katipler"in Kuran'ı yazmasından mı bahsedilmektedir? Ayetlerde kastedilen mana nedir?

Block title
Block content
mustafa (doğrulanmadı)

çok etkilendim bu benim için başlangıç oldu tşk edrm.