Kur'an-ı Kerim deveye, göğe, dağa ve yeryüzüne bakmamızı neden emrediyor? Halbuki bunlar hep gördüğümüz, bildiğimiz şeyler?

Kur'an-ı Kerim nice âyet-i kerimelerinde insana 'mahsusât' denilen hisler dünyasında boğulmamasını, ondan 'makulât' yâni, hikmetler âlemine nazar etmesini ders verir. Yine Kur'an-ı Kerim, insanın dikkatini sürekli gördüğü için alışkanlık kazandığı ve üzerinde düşünmeği ihmal ettiği harika eserlere çeker.

Sadece bir misâl:

Ğaşiye Sûresinde insanoğlundan, devenin yaratılışına, semaya, dağlara ve arza bakması isteniyor:

'Bu insanlar, devenin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yerin nasıl yayıldığına bir bakmazlar mı!' 

(Ğaşiye Sûresi, 17-20)

Âyetlerin engin mânâlarını tefsirlere havale ederek, tefekkürümüze sunulan bu varlıklar arasındaki şekil benzerliğine kısaca işaret edeceğiz. 

Devenin hörgücünü, onun beli üzerinde yükselten kim ise, arzın belinde dağları birer hörgüç gibi yükselten de o. Gök kubbe de tümüyle bir hörgücü andırmakta. 

Âyette, insanın nazarı önce deveye, sonra semaya, daha sonra dağlara ve en sonunda da arza çekiliyor. Bu sıralama, apayrı bir belagat mûcizesi. İnsan gözünden deve hörgücüne, ondan semaya hayâlen bir hat çekiniz; daha sonra o hattı dağa indiriniz ve dağdan da yere birleştiriniz. Karşınıza bir başka hörgüç veya bir ayrı dağ şekli çıkacaktır. 

Neml Sûresinde (88. ayet), 

'Dağları yerinde donmuş gibi durur görürsün, oysa onlar bulutlar gibi geçerler.'

buyruluyor.

Hörgücün hareketi, devenin yürümesi demek olacağından, bu âyet dünyanın sabit olmayıp hareket hâlinde bulunduğunu 1400 sene önce haber vermiş oluyor.

Bu âyet-i kerimeler gibi nice âyetler, insana eserden müessire, yâni eserin yapıcısına geçmeyi, nefsini ve âlemi hikmetle ve ibretle tefekkür etmeyi öğretiyor. Kur'an'dan bu tefekkür dersini alanlar ne gafil bir bedevi gibi deveyi hakkıyla seyretmeden ölürler, ne de inançsız bir astronomi âlimi gibi semayı tefekkür etmeden yeryüzünü terk ederler.

Yazar:
Prof.Dr. Alaaddin Başar
Kategorisi:
Soru ve Cevaplar
Gönderi tarihi: 09-04-2006
19,649 kez okundu
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
  1. Nahl Suresi 32. ayette: "(Onlar,) meleklerin, "Size selâm olsun. Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir." buyuruluyor. Burada "melekler" deniyor, can alan melek kaç tanedir?

  2. Fatıma Mushafı nedir? Böyle bir şey var mıdır; varsa da bu nasıl mümkün olabilir?

  3. “(Kurtuluş) ne sizin kuruntularınıza, ne de Ehl-i kitab’ın kuruntularına göre olacaktır” (Nisa 123) ayetinde geçen “siz” den maksat Müslümanlar mıdır?

  4. "Muhakkak ki muttakîler cennetlerde ve ırmakların başındadırlar. Doğruluk makamında güçlü bir hükümdarın katındadırlar" (Kamer 54; 54-55) Ayetlerin manasını açıklar mısınız?

  5. Namaz kaç vakittir? Nur Suresi 58. ayette namazın üç vakit olduğu ifade edilmiyor mu? "Ey inananlar, emriniz altında çalışanlar ve sizden henüz erginliğe ermemiş olanlar üç kez izin almalıdırlar: Sabah namazından önce, öğle vaktinde dinlenmek için..."

  6. “Biz onu mutlaka yakacağız, sonra darmadağın edip denizde savuracağız." (Taha, 97) ayetine göre, Altın buzağının eriyip yok olması ve küllerinin denize savrulması mümkün müdür?

  7. Kur'an-ı Kerim ayetlerinin bir ksımının günümüzde uygulanamayacağı söylenmektedir. Bu konuda nasıl düşünmeliyiz?

  8. Meryem suresinin 71. ayeti kerimesinde cehennem için "içinizden oraya girmeyecek kimse kalmayacak" buyruluyor. Müminler dahi girecek mi?

  9. Madem ki şahit getiremediler, onlar Allah katında yalancılardır (Nur 13), ayetine göre yalancı şahit getirselerdi, doğru mu söylemiş olacaklardı?

  10. Abese suresinin 15-16. ayetlerinde "erdemli katipler"in Kuran'ı yazmasından mı bahsedilmektedir? Ayetlerde kastedilen mana nedir?

Block title
Block content
Recep TOKALI (doğrulanmadı)

Deve Nedir
deve, devegiller (Camelidae) familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan t ürünün ortak adı. develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Yalnızca evcil türleriyle tanınan bu hayvanların yabanıl atalarından bu yana pek az değişikliğe uğradığı sanılmaktadır
Özellikleri En belirgin özellikleri hörgüçlerinde yağ depolayabilme yeteneği olan bu hayvanların uzun bacakları, yumuşak yayvan iki toynaklı ayakları kumda ya da karda yürümeleri kolaylaştırır. Aynı yandaki bacaklarını birlikte kaldırarak kendilerine özgü bir biçimde koşarlar. Ayrıca iki sırada üç tane koruyucu kirpikleri, tüylü kulak delikleri gereğinde kapanabilen burun delikleri, keskin görme ve koku alma duyuları da kum fırtınası gibi elverişsiz çevre koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı olur. Gövdelerini örten iki tip kıldan alttaki ince ve kısa olanlar bazı yumuşak ve dayanıklı kumaşların yapımında kullanılır. Genellikle çökerek dinlendikleri ve bu konumdayken yüklendikleri için gövdelerinin yere değen bölümlerinde nasırlaşmış deri katmanları oluşmuştur.
Yaşam şekli ve beslenme Develer güç iklim koşullarına dayanıklı az besinle yetinebilen hayvanlardır. Gerektiğinde dikenli bitkiler ve kuru otlarla beslenebilir. Yeterli yiyecek bulamayınca hörgüçlerindeki yağı kullanırlar. Hörgüçte depolanan yağ ırka ve beslenme koşullarına göre değişmekle birlikte iyi beslenen develerde 700-900 kg’ye kadar çıkabilir. iyi beslenmiş develerde, yağla dolu olan hör Güç dik durur. Yağ azaldıkça daralır ve ucu bir yana doğru sarkar. Sanılanın tersine mide ve hörgüçlerinin su depolama özelliği yoktur. Ama susuzluğa günlerce dayanabilirler. vücut sularını yavaş yitirir ve 10 dakikada yaklaşık 60 litre su içerek kaybettikleri ağırlığı yeniden kazanırlar.

TÜRKAN (doğrulanmadı)

SÜBHANALLAH
İnsan gözünden deve hörgücüne, ondan semaya hayâlen bir hat çekiniz; daha sonra o hattı dağa indiriniz ve dağdan da yere birleştiriniz. Karşınıza bir başka hörgüç veya bir ayrı dağ şekli çıkacaktır.
MÜTHİŞŞ BİR ÖRNEK...RABBİM RAZI OLSUN GÖRMEMİZ İÇİN VESİLE OLAN SİZLERDEN..RABBİM BİZLERİ BU PAK, NURLU YOLUNDAN BİR NEFES ALIP VERME ANI KADAR DAHİ AYIRMASIN, HASRETTE BIRAKMASIN İNŞAALLAH. SALAT VE SELAM NURLU EFENDİMİZ ASM EFENDİMİZE OLSUN...AMİN..

Ali BİLGİLİ (doğrulanmadı)

Tefekkür etmemize vesile oldunuz. Allah sizden razı olsun.

Recep (doğrulanmadı)

Deveyle ilgili açıklamalar yetersiz. Dağlarla ilgili gerekse deveyle ilgili gerçekleri ilim kuranı tastik ediyor.öyle hörgücün dağa benzemesi gibi ifadeler pek şık durmamış.

[email protected] (doğrulanmadı)

Atheist gördügümüz bildigimiz seyler diye söylüyor halbuki tabiri caiz ise "öküz trene bakar gibi bakmaktan" söz edilmiyor. Rabbimiz örnegin bir devenin nasil yaratildigi hakkinda düsünüp de onun yüceligini ve kudretini anlamamizi bildiriliyor...

Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? (Gaşiye Suresi, 17)

M. Bahadir (doğrulanmadı)

O atheist olanlar hala iman etmeyecekler mi ? Onlar Kuran'in bir soruyu dahi cevapsiz birakmadigini görmüyorlar mi ?

Atheist Kurani nasil okur ? Elbette ki euzu ne besmelesiz onun yaninda seytan hazirdir, iste bunu o sordugu soru dizilerinden görmekteyiz...

Iste Kuran soruyor !

Nasıl oluyor da Allah'ı inkar ediyorsunuz? Oysa ölü iken sizi O diriltti; sonra sizi yine öldürecek, yine diriltecektir ve sonra O'na döndürüleceksiniz. (Bakara Suresi, 28)

Ey insan, 'üstün kerem sahibi' olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir? (İnfitar Suresi, 6)

Gökler Allah'in varliginin ve birliginin delillerindendir.

Görmüyor musun; gerçekten Allah, gökyüzünden su indirdi de onu yerin içindeki kaynaklara yürütüp-geçirdi. Sonra onunla çeşitli renklerde ekinler çıkarıyor. Sonra kurumaya başlar, böylece onu sararmış görürsün. Sonra da onu kurumuş kırıntılar kılıyor. Şüphesiz bunda, temiz akıl sahipleri için gerçekten öğüt alınacak bir ders (zikr) vardır. (Zümer Suresi, 21)

Peki onlar, Allah'ın dininden başka bir din mi arıyorlar? Oysa göklerde ve yerde her ne varsa -istese de, istemese de- O'na teslim olmuştur ve O'na döndürülmektedirler. (Ali İmran Suresi, 83)

Göklerde ve yerde olanlar Allah'ındır ve (bütün) işler Allah'a döndürülür. (Ali İmran Suresi, 109)

ahmet (doğrulanmadı)

kuranıkerim tam anlamıyla her derde devadır vacıbulvücud sıfatını öğrenmek için kainat ve mahlukata ;kibirlenmemek için bu sefer yapışık ,pişirilmiş balçıktan ve iki insan suyu vesilesi ile yaratıldığına baksın.vesselam....

arif er (doğrulanmadı)

slm aleykum busayfayı herkım yaptıysa ellerine sağlık öncelikle ben bugune kadar net sayfalarında yorum zaahmetine girmem sizin bu çalışmanızı görünce yorum yamadan geçemedim helal olsun ellerinize emeğinize sağlık (ALLAH) yolunuzu açık etsin dua ile slmaleykum_____;;;;;;;;;;;;;